Perkahwinan Kami

Daisypath Anniversary tickers

Dan Cinta Itu Menemukan Kita

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, 25 December 2011

Cuti Dah Nak Habis

Assalamualaikum..

    Rasa berat sangat nak balik Ipoh...duduk dengan suami is just so heaven...walaupun kat Ipoh dok dengan mak bapak...it's not the same...tak sama langsung...bila dah kawin...my family is everything...perasaannya dah tak sama bila dok dgn mak bapak...bila lah nak dapat tukar ke Pahang ni...haiiii.....bosan tul...

Thursday, 15 December 2011

Sape Yang Buat Kamera Rosak

Assalamualaikum...

    Rasa2nya dah tau dah sape yg wat kamera mami rosak...mami nampak Ali korek2 lens kamera mami...patutlah bila nak fokus tak kuar ape pun kat skrin..Ali korek2 lens tu, rosaklah kamera mami...halus je jari2 tu mengorek....nasib baik sayang...kalau tak dah lama kena pok...hmm...Ali suka gadjet...kamera, handphone, ipad, laptop, kdg2 suke main plug...bahaya...kena selalu perhati...kalau diam  tu...adalah benda dia wat..ish..ish..ish...

Monday, 12 December 2011

Buku 'All About My First Year'

Assalamualaikum...


     Tadi baca beautiful nara...dia ada post pasal buku All About My First Year...ntah2 aku yg ketinggalan zaman baru tau pasal buku ni...it's a record book for your baby first year...leh lekat gambar...dari dalam perut sampailah umur setahun...kreatif gak...macam journey of your baby within the first year of development...sape yg rasa dirinya kreatif leh wat buku sendiri dgn cara yg lebih kreatif lagi...bagus gak utk rekod kan moment yg indah sepanjang pembesaran anak...itu saja..papai...

Matrikulasi Hayat 3 (Kolej Taj, Trolak Country Resort, Sungkai, Perak) 2002




tolong wat x reti pada kualiti gambar
belakang dari kiri : amin, ajim, wanos, syed, kime(my beloved husband), pn.asmah, taza(ada cahaya kat gambar..mungkinkah 'nur' terpancar di wajah taza hasil wudu' yg sempurna), azmi(terkena tempias 'nur' taza), sayong(bukan nama sebenar), miss X(x igtlah..sorry), fahida dan nurussuadah..
duduk dari kiri : ainun, faiz, aziah, ida(kalo tak silap), erni(cun giler tau) , aku(baju biru), shahida bollywood, mimi, yan, khatiahazmim a.k.a katik, alla dan illyati..

assalamualaikum....

       Tak bagi salam tadi sebelum letak gambar. ini gambar atas gambar...gambar hasil dari kamera zaman kuno...aku sempat amik gambar ni gune kamera ben Q aku yang dah menemui ajal...malas nak scan...hasil tetap sama sebab gambar asal dah sedia kabur...gambar ni agak nostalgia pada aku...the place where I met my husband...we fell in love...dah 9 tahun berlalu...alhamdulillah...kami masih bersama...budak2 hayat 3 ni aku tak tau gi mane, wat ape skang...aku n husband yg tak keep in touch sebenarnya...aku rasa diorang ni mesti ada facebook dan tahulah ape yg terjadi dalam hidup masing2...kami yg takde facebook hasil dari MOU yg telah di tandatangani sebelum berkahwin...tak kisahlah takde facebook pun...hope korang semua sukses always walau di mana saja korang berada...papai....


Kamera Rosak....

Assalamualaikum...


     Baru2 ni ada baca pasal baby bump kat blog membe aku...best gak idea dia wat pregnancy journey week by week...hmmmm...unfortunately....dalam minggu ni...kamera cap Ben Q yang telah lama berjasa selama 4 tahun...dah pun menghembuskan nafasnya yang terakhir....mungkin lepas ni kena beli kamera cap Ben 10....dah tak leh amik gambar...boleh tgk gambar2 yang di ambil sebelum kamera tu menenui ajalnya...kesian kamera...sape nak bagi hadiah kamera kat saya angkat tangan....('_')!....hmmm...nanti nak pi cari kamera barulah(mcm benda tu seposen je).....
    sebenarnya dah lama tak amik tau arena perkameran ni...tak tau mane satu kamera yang best...yang mmg best yang harga 3ribu cap nikon tulah...kalau byk duit mmg nak beli...tapi bila fikir si kecil yang bakal keluar dari perut ni....mungkin aku akan beli kamera yang biasa2 je....nanti aku share duit dgn husband aku....
     kamera Ben Q cap belacan yang aku beli 4 tahun dulu byk berjasa pada aku...masa zaman belajar dulu...dialah yang amik gambar bahan2 nak wat assignment,nak pinjam orang punya kamera ni payah sikit,better ada sendiri punya...gambar masa kahwin...masa bercinta gedik...gambar Ali...sedih gak kamera rosak...bukan ape...nak beli tu takde masalah...tapi aku kena fikir byk perkara sebelum membeli...aku anak sulung...mak ayah dah pencen tapi takde pencen...adik sorang kat IPT..sorang nak naik darjah 2...anak aku-Ali...kereta aku-Baby(ni nama kereta aku...nama kereta husband aku-Boboi)....husband tak dok sekali for sure lah belanja kami jadi 2 periuk....lain2 maintenance mcm minyak kereta dan sewaktu dengannya...byk tak benda aku nak kena fikir monthly?....fuhhhh...nasib baik kepala aku tak botak lagi...ape2 pun aku akan cube usaha gak utk beli kamera...nak jugak nak...nak jugak....

Sunday, 4 December 2011

Mengandung Lagi.....

Assalamualaikum.....



     Hey guys.....so happy....aku mengandung lagi...rezeki dari Allah.....syukur alhamdulillah......x de ape nak kata hari ni....i'm just so happy........

Wednesday, 16 November 2011

Muda Mudi Zaman Sekarang

Assalamualaikum..


             Baru2 ni....kerap dgr kisah muda-mudi yang terkenal...yang menjadi public figure....kantoi dengan gambar2 yang kurang sopan dan agak lucah...contohnya...gambar bercium...gambar seksi tak hingat nampak segala lurah.....hmmm...then orang tersebut mengeluarkan kenyataan bahawa dia teraniaya..ada orang cube nak jatuhkan maruahnya...dia amik gambar gitu sebab tanggugjawab kerja....very nonsense....tak masuk akal langsung.....kalau dah Islam...melayu plak tu...kenalah jaga skit....dahla public figure..pastu boleh plak kuar kenyataan yang merepek....tapi...cbaran anak2 muda sekarang lagi besar...mereka banyak terdedah dengan hiburan...kebebasan bersuara sampai terlebih bebas lah pulak...cabaran jugak pada kiter nak mendidik anak and how to handle all these entertainment stuff which is very influencing...jgnlah keturunan aku ada yang jadi pelik2 gini...mau kena penampar....

Rasa Nak Muntah

Assalamualaikum...


          Ntah2 saya mengandung lagi tak? Rasa pening...loya...nak muntah....serius...rasa nak muntah sangat2....ke tak cukup rehat sebab 3-4 hari ni memang tak cukup tidur jaga Ali sakit.....kena beli pregnancy test ni...loya yang teramat sangat.....

Tuesday, 15 November 2011

Dari 2009-2012...aku dok jauh dengan suami...bodoh punya pertukaran guru..aku tak nak mengundi tahun depan...

Assalamualaikum...

     Sejak aku kahwin tahun 2009 sampai skang ni...nak masuk 2012...aku tak dapat lagi dok sekali dgn suami aku...kalo ada pun time cuti sekolah jelah...aku tak faham betul mcm mane diorang wat pertukaran guru....pakai kroni ke?...yang ada kepentingan sahaja baru dapat tukar kah? tahukah anda self-motivation aku sebagai guru semakin merudum...jgn campur hal peribadi dgn kerjaya...tapi sampai pada tahap bertahun2 tak dapat tukar tu...melampaulahkan...senang ke hati nak mengajar kalau aku kat ipoh padahal suami aku nun jauh di Kuantan...how many years can we bear to be separated? alasan cliche yang diberikan pihak berkenaan ialah..."kami letak guru ikut option...takde kekosongan...kami beri pada yang ada masalah kesihatan dulu.."...whatthefish...very cliche...kalo anak beranak or kroni korang yang mintak...korang akan cakap gitu ke?...i dont think so...benda ni senang je...kalo korang rasa pertukaran ni susah sangat...aku pun rasa susah sangat nak undi untuk sokong korang pada tahun depan....aku malas nak mengundi...satu undi itu sangat penting kan? well, kalau korang rasa permohonan pertukaran aku tak penting....aku pun rasa mengundi itu tak penting...baik aku dok umah tengok TV...so, walaupun aku support kerajaan...you lost my vote...aku suke korang...aku undi dari hati jelah semoga korang nampak isu pertukaran guru ni bukan perkara remeh...aku rasa diketepikan....tanpa undi aku pun korang boleh menang...good luck...

Sunday, 13 November 2011

Lama Tak Update

Assalamualaikum...

     Lama saya tak update blog..bukan sebab takde benda nak citer tapi byk sangat kerja dekat2 akhir tahun ni...byk sangat dateline.....then, ali pun demam sejak 3 hari lepas...hari ni saya amik cuti emergency sebab ali tak sihat sangat lagi...tiga hari dah saya jadi zombie sebab tak tidur malam jaga ali...tidur pun sejam atau 2 jam then ali jaga semula..
     Cuti sekolah nanti saya update byk sikit.....k...papai...

Tuesday, 25 October 2011

Mendidik Anak Dengan Hiburan

Assalamualaikum...


      Sejak akhir2 ni...makin banyak program realiti hiburankan..rata2 nya melibatkan penonton sebagai juri sms..yang untungnya syarikat telekomunikasi...yang terlibatnya banyak orang Melayu...Islam pulak tu...but that's not the point...the point is penglibatan anak2 kecil dalam hiburan ni kadang2 aku tgk over la plak...contohnya macam Idola K#@!l...dan sebuah program yang di hos kan oleh seorang pengacara terkenal...tak berkenan betul aku tgk...kecik2 dah ajar anak2 trkinja2 atas pentas dengan baju yang agak tak sopan dan gaya ala2 penyanyi idamannya...tak suke la tgk...dah besar nanti jadi ape ek?...
      Serius...aku tak tgk program imam muda...sebab aku takde masa nak tgk TV dan TV kat umah ayah conquer tgk sport...tapi aku sangat menyokong program imam muda ni...harap2lah aku berjaya mendidik anak jadi anak yang soleh dan dapat mengajar aku kembali apa yang aku tak tahu..amin...

Monday, 17 October 2011

Tambah Berat Badan

Assalamualaikum...

    macam mane ni...kenapa aku makin gemuk...berat aku dah cecah 51 kg...tak penah cecah gini tau kecuali masa mengandung...tak suke...tak suke...tak suke...tapi suami suke...tak kira...nak kuruskan badan jugak...saya tak nak jadi gemuk... (T_T)..

Friday, 14 October 2011

Abang Yang Nampak Kacak (Dedicated To My Husband)

Assalamualaikum...

      Aku jatuh cinta dengan suami aku...dah kawin..bila makin kenal peribadinya ...bertambah2 cinta...suke sepah2 baju pun aku sayang gak...kadang2 bila dikenang rasa kelakar...boleh wat aku tersenyum sorang2..(agak2 para suami pun gitu ker?...bila terkenang perangai buruk isteri, tersenyum sorang...mesti tak kan...mesti rasa...kalau lah isteri aku ubah perangai kan bagus..)....Aku paling suke tengok suami aku...

1. Dukung anak


    Tomeinye bile tgk 2 orang lelaki yang aku kasihi dok berkepit berdua...

2. Pakai kain pelikat

    Nampak mcm kumpulan nasyid rabbani...

3. Tersenyum

    Jatuh cinta 80 ribu kali..

4. Main PS2

    Sungguh fokus dan serius...

5. Menaip...

    Jari2 itu walaupun tengah menaip nampak sungguh gagah..


owwwhhhh....Ali, mommy mu ini dilamun cinta dengan ayah mu.... 

Thursday, 13 October 2011

Hey Girls...You Dont Deserve Any Respect

Assalamualaikum...

     Entry kali ini menyentuh mengenai perempuan yang tak layak dihormati walau sebesar zarah sekalipun..dahsyat hiperbola..
      Pernah tak korang dihina oleh perempuan cantik..penahkan...penahkan... perempuan yang cantik tapi riak...ada perempuan yang perasan dirinya terlebih lawa bila dipuji..serius sape yang tak suka dikata cantik..suke kan...bila lelaki puji "cantiklah awak senyum"...hati pun rasa berbunga terlebih perasan balik umah pose depan cermin mcm mane nak senyum lagi menawan...but how you handle the compliment is more important...tak kisahlah balik umah nak pose depan cermin or whatever tapi jgnlah cepat riak dan layan orang lain mcm you're the only megan fox in this world....senang citer...mcmlah kau sorang yang cantik...so pity...

     Perasan diri bagus.....bila dah dipuji..mulalah rasa diri bagus...kalau nak rasa diri bagus...tebalkan dulu ilmu di dada...even PhD holder pun tak lah rasa diri bagus dan seriak pompuan yang rasa diri bagus...kalau cakap dengan jantina lain jenis yang kacak...tetibe jadi lembut mata terkelip-kelip...cakap dengan kaum sama jantina...mcm endah tak endah...hmmmm....

     Bila dah wat endah tak endah tu...mulalah jadi perangai ala kadar...tanya sikit nak melenting...kalau jawab tu ala kadar je...no further explanation...kalau abang kacak yang tanya...anytime...anywhere...

     Pernah tak tengok perempuan yang dingorat oleh suami orang yang disebelahnya ada bini sikit punya cun dengan anak yang sikit punya comel...lelaki ini tak tahu bersyukur...dont deserve any respect...but if the girls respon to the suami orang...inilah girls yang dont deserve any respect at all...sebagai perempuan..kiter lebih memahami hati perempuan...sebagai perempuan...suker ker kalau korang yang kena gitu...

     MANUSIA YANG RASA DIRINYA SEMPURNA SELALU MEMANDANG RENDAH PADA ORANG LAIN.........

      

Tuesday, 11 October 2011

Perampas

Assalamualaikum...


     Hari ni let's talk about perampas...perempuan perampas...kalau korang tgk gosip di televisyen atau akhbar...mesti pernah terbaca tentang keruntuhan rumahtangga artis2 di sebabkan orang ketiga...contohnya (nora danish, jejai, fasha)...(jejariruncing, apek, dalia teck)...(abby, norman, memey)...(akhil hayy, waheeda, maizawati)...kisah mengenai diorang ni memang hot dan melariskan akhbar bak goreng pisang panas serta menaikkan statistik blog gosip artis...oleh sebab diorang ni public figure so kisah diorang ni menjadi tumpuan..for sure yang banyak kena attack adalah memey, fasha, waheeda dan dalia teck yang dilabel perampas...tapi aku tak nak cakap pasal artis...sebenarnya kisah2 seperti ini terjadi juga dikalangan orang biasa...atau mungkin dalam kalangan ahli keluarga korang sendiri...
    Macam mana kalau kawan2 korang sendiri perempuan perampas?..payahkan nak tegur...aku mempunyai sahabat baik...namun dah x selalu keep in touch...orangnya memang cantik...manis...tapi sayangnya dia ada satu attitude iaitu terlebih sosial..yes...dia suka rampas pakwe orang atau wat lelaki jatuh cinta dengannya..sayangnya lelaki2 yang dia pilih majoritinya tunang orang, pakwe sahabat baik sendiri....sebab tu aku tak penah kenalkan pakwe aku(kini suami) kepada sahabat ku ini...sebagai sahabat...aku sangat menghargai persahabatan aku dengan dia...dia baik dengan aku...dan dia jenis open minded dan tak terpengaruh sangat dengan percakapan orang...aku tak berapa berkenan dengan kes dia gi ngorat laki/tunang/pakwe orang...tapi mulut ni tak terluah nak bercakap...aku pun malas nak campur hal orang...pernahlah aku tegur2 skit dia...tapi dia wat kisah...aku pun malaslah...
    walau bagaimanapun...bertepuk sebelah tangan tak berbunyi...lelaki mana yang nak tolak pompuan cantik...tak gitu...kes kedua begini plak...setelah menamatkan pengajian di U...aku belajar kat satu tempat plak...kawan2 best...cuma ada seorang kawan aku ini....dia isteri orang...sangatlah sosial sehingga sanggup gi dating dengan lelaki lain di belakang suaminya...atas alasan...lepas kawin takkanlah nak duduk je diam2 tak payah kawan dengan orang...berpadalah cik kak oi...cube laki kau gi dating dengan pompuan lain...tak terbakar ke kau...mula2 aku wat tak kisah lagi...tapi sehingga mempergunakan aku untuk cover line...itu dah too much...bila suaminya telefon...dia cakap dia makan dengan aku...padahal dia gi makan dengan 'kawan baik' dia...dia juga menukarkan nama lelaki itu kepada nama orang perempuan supaya suami dia tak tahu lelaki itu mesej atau call...aku memang tak nak campur hal orang..tapi pantang sungguh aku kalau orang guna nama aku untuk wat perkara2 gini...kawan aku ni jenis yang tak leh ditegur...so aku tegurlah 'kawan baik'nya...kalau kawan aku itu bukan isteri orang aku wat tak reti je...dah kawin dengan bujang ni lain cik kak.....tapi bila dah jadi isteri orang, aku rasa dia berdosa wat suami dia gitu...sebenarnya dah banyak orang memperhatikan tingkahlaku mereka berdua ni...ramai gak yang tanya aku...sampai aku sendiri tak tahu nak cakap macam mana sebab apa yang diorang tanya memang betul...so aku tegurlah 'kawan baik' kawan aku ni...tak sangka plak 'kawan baik'nya itu pun tak leh ditegur...perempuan ni plak kata kat kawan2 lain yang aku fitnahnya...yelah orang kalau dah bercinta ni kan...tak ingat ape dah...sejak dari itu,...mcm2 lah si perempuan ni wat perkara supaya orang bermusuh dengan aku...yelah...percintaan terhalang....aku tak halang pun...tanggungjawab aku menegur dah selesai...nanti kat akhirat aku tak nak disoal sebab salah orang lain...kau jawablah dengan suami kau sendiri di akhirat nanti...memang betul cakap Nabi Muhammad...isteri mesti dengar kata suami dan bataskan pergaulan supaya tak timbul fitnah dan syak...tapi kawan aku ni kata takpe...sampai ada orang mempertikaikan anak yang kawan aku kandung ni anak siapa...wallahualam...yang itu Allah lebih Mengetahui...aku tak berani cakap part tu...
     dalam masa yang sama..benda2 gini tak leh cakap besar...tapi minta dijauhkanlah seluruh ahli keluarga aku daripada benda2 gini...bila jadi kes wjud orang ketiga ni...yang paling susah...mak bapak...kalau ada anak2...anak2 terbiar...sebab benda2 gini pernah jadi di depan mata aku...aku minta dijauhkanlah Allah daripada menghadapi situasi gini...
    sejak aku berkahwin...memang 100% aku sekat diri aku dari terjebak dengan perkara2 yang boleh menimbulkan fitnah...korang tengok follower blog aku pun dah cukup dah...aku bukan queen control tapi aku juga minta supaya suami buat benda yang sama...dia milik aku, aku milik dia....kalau kiter tengok mak bapak kiter pun takdelah nak keep in touch bagai dengan member2 diorang...ini cuma pendapat aku...anda yang diluar sana mungkin tak kisah...tapi aku kisah...sebab aku tak suka perampas dan 2x5 sewaktu dengannya...ok..papai...

Sunday, 9 October 2011

Bapa Liwat Bayi Berusia 23 Hari

Assalamualaikum...


     Terbaca dalam Metro hari Sabtu...seorang bapa sanggup meliwat bayi lelaki sendiri berusia 23 hari setelah isterinya yang masih dalam pantang menolak melakukan persetubuhan...terdapat lebam pada mulut bayi..mungkin kesan daripada oral seks...bayi itu dilaporkan berada di dalam keadaan kritikal..
    Apalah dosa bayi yang lemah dan tak berdaya...di mana pergi kasih sayang seorang bapa yang sepatutnya mengasihi dan menyayangi zuriat sendiri...seringkali aku terbaca di akhbar mengenai kes pembuangan bayi...buang tu satu hal...cara buang tu yang sadis...campak daripada flat..letak dalam lubang longkang..pam dalam tandas...Ya Allah...tak kasih kah bila lihat wajah bayi yang comel...
   Ikut rasa hati yang marah...manusia2 berhati binatang seperti ini patut dihukum mati...dengan cara yang paling sadis jugak...campak dia balik dari flat...baru dia tau apa rasa kena campak...tapi Allah itu Maha Adil...kau tunggulah balasan di akhirat nanti...orang yang tak de anak...berusaha berhabis duit untuk dapatkan anak...manusia2 berhati binatang ini...senang2 je bunuh anak sendiri...
   sungguh emosi aku malam baca benda2 gini..ok papai...

KPLI vs Perguruan Tulen

Assalamualaikum...

    Hari ini terbaca di sebuah blog yang aku ikuti mengenai KPLI vs Perguruan Tulen. Sebagai salah seorang guru lepasan KPLI, aku akui mmg terasa benar kehadiran kami tak digemari oleh lepasan perguruan tulen. kdg2 mmg diorang tunjuk secara jelas kehadiran kami tak disenangi. depan baik belakang badmouthing. mcm2 gelaran yang diberi contohnya CIKGU CELUP...CIKGU TAK CUKUP MASAK...
    tapi kalau cikgu tak celup dan cikgu cukup masak buat hal...tak pula di war2 kan...sebagai golongan yang dilabel intelektual...aku rasa kehadiran golongan KPLI ini patut dianggap satu persaingan yang sihat untuk golongan perguruan tulen memajukan diri...bukannya menjatuhkan atau memburukkan orang lain utk kemajuan diri sendiri...
    ada sesetengah golongan perguruan tulen yang mengambil positif kehadiran kami dengan menyambung pelajaran di peringkat ijazah sarjana muda..aku pasti golongan ini dahagakan ilmu dan bukan menyambung pelajaran untuk menambah gaji..pasti bukankan...tapi kalau ya..tepuk dada tanyalah minda...
    benar kata penulis blog tersebut..daripada perah otak untuk mencari keburukan KPLI...lebih baik kita refleksi diri sendiri...refleksi P&P...apa penambahbaikan yang patut dilakukan supaya anak murid lebih cemerlang...sudah jenuh juga telinga ini mendengar pelbagai cacian dan umpatan...lebih baik diam saja daripada berlawan cakap...ok..papai...
    

Wednesday, 5 October 2011

Lagu dan Zaman

Assalamualaikum...


     Bila korang dengar lagu di radio...pernahkah korang rasa lagu tu mengingatkan koorang tentang zaman tertentu...aku mempunyai lagu yang mengingatkan aku pada zaman tertentu...

  • lagu2 rock kapak mengingatkan ketika aku masih kecil..lebih kurang tadika ke darjah satu...contohnya lagu takdir dan waktu, isabella, sejati, cintamu mekar dihati...memang jiwang...
  • darjah 1 ke darjah 4 gitu...ni zaman ramlah ram...rohana jalil...
  • darjah 5 ke darjah 6....ni zaman ziana zain...
  • tingkatan 1-tingkatan 3...ni zaman boy band...backstreet boys..nsync..911..mmg aku leh angau lah bila dengar lagi boy band..sampai skang aku ingat..dalam kereta pun ada CD backstreet boys..sampai encik suami kutuk habislah....
  • tingkatan 4 - tingkatan 5....ni zaman eminem..limbizkit...
  • matrik....ada apa dengan cinta...zaman bercinta dengan encik suami ni...zaman dengar lagu cinta je...ranggaaaaaaa......
  • kustem....x layan radio...banyak kerja...layan skit2 je lagu dewa..
  • maktab...sama je...tak layan radio..lagi lah banyak kerja....
  • dah kahwin...layan suami...
  • dah ada anak....diri sendiri pun tak sempat nak bersolek...
     sampai had tu je tentang aku, lagu dan zaman...skang ni dgr2 kat hujung telinga je. tu pun tak sedap lah lagu lady gaga...dan mcm2 lagilah yang aku tak kenal...genre muzik berubah selari dengan perubahan zaman...skang bila aku dengar lagu yang adik aku nyanyi tapi aku tak leh nyanyi...terasa tua nya aku...aku yang ketinggalan tak dengar radio atau lagu2 zaman aku remaja tak lagi sampai di hati remaja skang...nampak sangat dah tak remaja aku ni...lagi satu skang ni zaman k-pop...tak berkenan aku...nyanyi tak seberapa...menari je lebih...pada peminat k-pop aku minta maaf ye...tapi drama2 korea best..jln cerita menarik..tak boring..tak stereotaip...ok..papai...


Tuesday, 4 October 2011

Masalah Kulit Semasa Hamil

Assalamualaikum...


    Pada malam yang sejuk selepas hujan ini apa kata kita cerita masalah kulit semasa hamil...perempuan hamil biasanya mengalami masalah kulit...contohnya jerawat, tompok hitam atau merah, selulit, gatal kulit perut...dan sewaktu dengannya...
    Semasa saya mengandungkan baby Ali dulu...saya tidak mengalami masalah selulit pada kulit perut. Alhamdulillah...doktor sendiri wonder bagaimana saya menjaga kulit perut kerana takde selulit langsung walaupun perut saya besar. Start daripada usia kandungan saya 4 bulan, di mana perut nak mengembang...saya dah sapu losyen....saya sapu losyen tanpa jemu sampailah saya nak dekat bersalin saya tak pernah jemu melakukan rutin ini..hasilnya perut saya takde selulit langsung...
    Namun begitu (ayat cikgu skima), saya mengalami masalah kulit perut gatal yang teramat sangat. tapi saya tak garu directly pada kulit perut yang gatal..nanti ada parut tau...jadi saya garu dengan beralaskan kain...rajin2 gosok perut pun boleh melegakan rasa gatal walaupun rasa gatal tak hilang sepenuhnya..losyen yang disapu pada perut pun boleh melegakan rasa gatal kerana losyen tu rasa sejuk pada perut..
   saya tidak mengalami tompok2 hitam pada kulit muka tapi saya mengalami tompok2 merah. serius ek..macam kunarappa a.k.a kurap...yang ini heal after giving birth..jgn pakai produk pemutih ke ape ke because it will makes your skin problem become worst..it's just temporary..not permanent..dah bersalin...InsyaAllah okay..
    Jerawat ni bergantung pada individu..ada orang mengandung jerawat penuh kat muka..samalah dengan saya...abis jerawat singgah dimuka ku ini dan meninggalkan kesan parut yang amat mendalam dan menusuk qolbu...hiperbola tak agak2...buatlah mcm mane pun jerawat ni akan tetap ada.lagipun mana boleh suka2 hati pakai kosmetik masa mengandung...so, anda ternak jelah jerawat di muka tu..tak kisahlah tak cantik utk 9 bulan je..anak dah lahir nanti korang cantiklah balik...keselamatan anak dalam kandyngan lebih penting daripada nak cantik ye...ok papai...

Monday, 3 October 2011

Muhrim...Mahram...

Assalamualaikum...


     Terbaca Halaqah.net........

  • Muhrim   -   orang yang sedang melakukan ihram haji atau umrah.
  • Mahram  -   orang yang haram berkahwin dengan kita contohnya ibu/bapa. abang/kakak/adik...saudara sesusuan....

    owhhhh...baru saya tahu...saya masih kurang ilmu....
                         

Heterochromia

Assalamualaikum...

     Korang pernah tengok kucing yang berbeza warna anak mata...hmmm..aku penah gak..tomei kan rasa tak puas tengok...benda ni dipanggil heterochromia...heterochromia ni ada byk jenis...tapi ni salah satunya..



   kes ini bukan sahaja terjadi pada kucing but also to human...contohnya macam mata kate bosworth ni...warna anak matanya berbeza...cantikkan...rasa nak tengok dua kali...Kate ni berlakon dalam filem Superman Returns...




      orang melayu takdenye mata gini.....sila jangan perasan...ok papai....

10 Texts A Day Is Rubbish ( I Disagree )

Assalamualaikum...

     Hari ini aku terbaca dalam sebuah blog yang memberi pendapat iaitu sekurang2nya u send 10 texts a day 2 your loved ones...then seorang blogger lelaki komen yang pompuan ni mngada-ngada dan suka amik benda jadi remeh...then pengomen ni kena hentam balik dgn para pengomen lain...pada aku 10 texts a day is too little....korang nak tau berapa byk text aku dan husband wat sehari...berpuluh2 ek....dari zaman kami bercinta sampailah kami berkahwin ni...sampai kawan2 aku gelar aku telefon sebab aku asyik dgn telefon tak kiralah ke mana jua...heheheh..kemaruk bercinta...bagi aku..benda ni depends on that particular person itself...jgnlah sentap sangat bila pompuan bagi statement gitu...kalau di renung semula..ada lelaki yg mmg suka text dgn girlfriend/wife..kalau tak dapat mesej dari GF/wife leh meletup perang...ada yg kata kite dh lupe dia..tak sayang, tak ingat, tak ambik berat dan segalanyalah...ada lelaki yg suka kita lapor diri atau bagitahu aktiviti...aku suka gini...penting juga kite lapor diri sejak jadi isteri orang ni sebab di samping meminta keizinan...dapat juga mengelakkan fitnah...kalau masa zaman bercinta dulu, suami bawa gak aku gi lepak dengan member2 dia...tapi dia tak lepak dengan membe2 aku...aku tak bagi..ehehehe...no no no..
    bukan semua pompuan gak suke mesej2 ni...ada yg leh survive kalau 2-3 hari tak mesej. tak kisah langsung...bukan laki je gitu taw...but pendapat aku, better lah keep in touch..nanti ada pulak nak gi cari lain kan..cureng mencurengi....bagi aku...memang korang tgk era skang byk sgt pompuan gedik..sampai laki orang pun nak rembas...tapi biasanya pompuan gedik dgn orang yang dia sayang je...bagi aku 10 mesej sehari takdelah ngada2. sikit je tu...kalau nak kata 10 mesej sehari dah gedik...makanya aku teramatlah gedik infiniti dengan suami aku sebab kami mmg tiap2 hari berpuluh text tau...gedik dgn suami yer...bergedik bersama...sebagaimana orang lelaki kata pompuan dan mengada tak dapat dipisahkan...begitulah juga kami pompuan rasa lelaki dan ego tak dapat dipisahkan...tapi tak semua lelaki ego..pompuan pun ada ego tersendiri gak...bab2 gini tak leh bagi komen selari...nanti org kata gender discrimination...ok papai...
   

Friday, 30 September 2011

Mood Kegembiraan Melanda

Assalamualaikum...


     Hip hip hoorey....yeaaa...pagi ni abang sampai rumah...lebih kurang dalam 4 pagi nanti abang sampai...seronoknya...seronok sangat...2 minggu dah tak jumpe...rindunya...Rindu sampai tak leh tido...tapi kena tido..sebab kena kumpul tenaga nak jaga Ali..mood kegembiraan melanda...ok papai...

Thursday, 29 September 2011

Kartun Yang DiGemari Sejak Kecil

Assalamualaikum...

    Pada malam yang hening ini...dengan sedikit perasaan sakit tulang...apa kata saya review beberapa kartun yang sangat melekat di hati dan byk sangat memori semasa kanak-kanak...


1. Thundercats
    
    Kartun ni memang best...sangat suke bila ketua geng cat ni kuarkan pedang dan sebut...thunder...thunder...thundercats...hoooooo...nama karakter kartun dalam ni..liono,tigra,panthera,citara,willy cat,wildly cat and snurf..together they fight against the evil force called Mambra...the mummy like evil guy that can transform into body builder shape-like...diorang ada seorang penasihat maya bernama saga...


2. The Smurfs

    Orang2 kecil yang berwarna biru...tak banyak yang aku leh citer sebab masa kecik dulu aku tak faham pun ape yang kartun ni cakap..tapi aku akan setia tunggu depan TV semata-mata nak tengok orang2 biru ni...kiut...





3. Saber Rider and The Star Sheriff

   Owhh...intro kartun ni sangat lah sedap...sila cari kat youtube lagunya...sangat catchy...menangkap di telinga...hero yang terdiri dari 4 orang...





4. Doraemon

    Memang tipulah sape yang tak tengok doraemon...robot kucing yang takde telinga sebab digigit oleh tikus...poketnya boleh mengeluarkan bermacam2 gadget yang ajaib serta serbaguna..kadang2 tak masuk akal but very fantasy and it likes your dream comes true....memang creative sape yang reka crite ni..




5. Naruto

   Memang kipas susah mati lah kat kartun ni...banyak2 kartun...this one is number one of my list...aku suke giler watak naruto yang loser from the first tapi lama2 accepted by his comrades because of his ninja talent...ternyata orang jepun lebih creative reka citer kartun yang menarik hati aku...


    Sebenarnya banyak lagi citer kartun yang sangat layan masa kecil2 dulu contohnya...power rangers, ultraman, flashman, maskman, suria baja hitam, gaban, transformers, voltron, sailormoon, cardcaptor sakura, inuyasha, slamdunk...fuhh...otak kartun gak aku ni...semua gambar credit to encik google...ok papai...

Kisah Mengandung ( Tahukah Anda )

Assalamualaikum...


     Tahukah anda beberapa fakta mengenai mengandung....let's cekidaud...
  • umur 19-21tahun adalah umur yang paling baik untuk mengandung kerana sistem reproduktif anda di kala ini adalah yang paling baik sekali...kurang risiko..
  • 2 tahun adalah waktu yang paling ideal untuk mengandung semula selepas kelahiran yang pertama....
  • masuk umur 30tahun...sistem reproduktif wanita dah kurang baik dan lebih berisiko...
  • umur 35tahun ke atas adalah sangat berisiko untuk kandungan dan juga bayi...masa ni lebih banyak masalah yang terjadi contohnya uri ke bawah, sindrom down, bayi cacat anggota....
     tapi ini semua kehendak Allah...tapi ada benarnya risiko mengandung by the age of 35 and above...my mom bears my younger brother at the age of 43..mmg adik aku ada masalah tulang sikit...kurus, halus...when he was a baby..ones can heard the sound of krukkk krukk when we lift him...bila angkat je dia...mesti ada bunyi krukk krukkk...
     lepas tu..makanlah asid folik, obimin or ape2 shja prescribed by doctor yang baik untuk ibu mengandung...ada orang kata...tak nak ambik vitamin sebab takut baby besar...biarlah besar pun asalkan anak sihat....nak bagi anak kluar tu keje doktor...
     ada beza fizikal baby yang ibunya makan vitamin dan ibu yang tak makan vitamin...baby yang ibunya makan vitamin lebih tough..tak nampak lembik...tapi semua melalui pemerhatian aku lah...can not be considered as medical advise...ok...jgn lupe makan vitamin ye ibuk-ibuk...papai....

Tuesday, 27 September 2011

Tambah Susu Badan

Assalamualaikum...


    Hari tu dah kupas isu pasal milk booster kan...hari ni meh kiter kupas isu tambah susu badan...milk booster mmg membantu...pada aku yg paling berkesan utk diri aku ni adalah pil ASI...sebab hari tu mmg rasa macam dah tak leh menyusukan baby Ali...tapi dengan kehendakNya disamping try pil ASI..alhamdulillah...takde masalah soft breast lagi dah..alhamdulillah...aku bukanlah kaunselor laktasi...tapi aku hanya bercakap berdasarkan apa yang aku lalui...

1. Cari milk booster yang sesuai
     
    mengikut hasil pembacaan...penghasilan susu ni berdasarkan demand...tapi bagi kes aku...milk booster juga banyak membantu...cuma kena test dulu mana yang sesuai dengan badan...ada juga milk booster semulajadi contohnya lobak putih, kurma, sup ketam, jantung pisang...bagi kes aku...jantung pisang adalah milk booster terbaik...anda mungkin ada milk booster yg tersendiri bagi tubuh anda...

2. Kosongkan breast anda selalu
    puncanya aku mengalami low milk supply masa aku jadi pengacara majlis untuk karnival kesihatan...pengacara majlis mana buleh tinggalkan majlis...aku biarkan breast tak diperah selama 6jam..abis basah baju masa tu...sejak hari tu...memang milk supply very low...dan barulah aku sedar kepentingan memerah susu sekerap mungkin....tapi nak wat camne lagi...skang aku bertahan umpama kais pagi makan pagi...jadi kena rajin perah...bila supply makin sikit...makanlah milk booster banyak mana pun jgn haraplah nak dapat let-down reflex mcm dulu ataupun milk supply yang banyak mcm mula2 bersalin...so, jgn skip perah...kalau tak menyesal...

3. Rajin bagi anak menyusu

    inilah cara paling efektif masa mengalami masalah soft breast hari tu...baby's suction is more effective to trigger let-down reflex rather than any best breastpump in the world...kalau anak hisap susu lagi cepat let-down reflex berlaku...lagi banyak let-down reflex...lagi banyak signal dihantar ke otak bahawasanya baby nak lagi banyak susu ni.....jadi rajin2lah bagi anak hisap susu ye..jgnlah asyik bagi ayah baby je hisap susu...

4. tangani stress

   inilah paling susah aku nak wat...as a human being nobody can hide from stress...kalau stress, let-down reflex lambat berlaku dan kdg2 tak berlaku langsung...kadang2 baby nangis sebab susu tak kuar...jadi bila tgk marah...calm down your mind...kalau rasa marah tu...angkatlah baby anda dan ingatlah waktu gembira bersama baby sambil2 pujuk baby anda yang tgh lapar susu...rasa2 dah tenang...susukan semula baby...InsyaAllah...susu akan kuar semula...

5. Kerja rumah (lantaklah situ)

    hmmm...walaupun aku baca blog kaunselor laktasi...based on my reading aku rasa diorang ni ada bibik...so, walau sepenat mana pun diorang ni...diorang takde chores...mcm kite yang tak berkemampuan ada bibik ni...semua kena wat sendiri...kerja tetap kerja..balik rumah belum tentu leh rehat...anak wat sepah rumah...kiter gak kena kemas then nak gi perah susu lagi..kdg2 tak menang tangan...so for me, supaya badan aku tak letih...aku tak wat pun kerja umah...basuh kain ke, lipat kain ke, kemas umah ke, kalau aku ada masa aku wat...penat...tak payah wat..lantaklah situ...rumah aku mmg superb punya semak..tapi benda ni suami kena redha...kalau suami tak redha jgn wat gini yer...

6. Invest untuk breastpump yang bagus
    Medela Swing bagus...tapi lagi bagus kalau ada freestyle..jimat masa dan dapat collect lebih banyak susu...kalau ada rezeki ada anak lagi...aku nak guna freestyle dan let go swing....

      benda2 ni adalah ape yg aku wat supaya milk supply sentiasa maintain...pada ibu2 yg masih banyak susu...rajin2 perah wat stok...jgn jadi mcm aku...menyesal tau...stok sikit ni rasa tak selamat...apa yg aku catat di sini semuanya based on my experience dan tindak balas tubuh terhadap milk booster....tak leh ikut sgt sebab kiter semua mempunyai reaksi tubuh yg berbeza...cuma mungkin hanya boleh dijadikan reference utk tambah susu badan...ok papai... 

Sunday, 25 September 2011

Panggil Bibik Datang Rumah

Assalamualaikum...


     Hari ni aku panggil bibik harian datang bersih umah...hehehehe betapa malasnya aku nak mencuci umah sendiri.hehehe..bila balik umah aku mmg takkan sentuh kerja2 rumah kecuali basuh baju, lipat baju dan uruskan anak. then aku wat kerja opis aku...nak wat kerja umah kdg2 tak sempat dgn anak kecil ni. kalau aku fully housewife InsyaAllah mesti sempat. so hari ni aku panggil bibik....hehe...cume aku rasa bibik yang dulu lagi teliti wat keje daripada yang ini...
     bibik dulu baik...bibik ni hanya upah harian...kalau nak ada bibik sendiri..no no no...aku tak mampulah nak keluarkan 600 sebulan untuk bayar bibik...baik aku gi makan angin daripada bayar bibik...kalau ada mood aku nak panggil bibik...baru aku panggil kat ejen...rm70 sehari...dia wat sume kerja2 hardcore...ok lah...lagipun kat umah...mak aku jaga anak aku...ayah pulak tak berapa sihat...mana sempat mak aku nak buat semua..nak jaga anak aku..nak wat keje rumah..nak urus adik aku gi sekolah..kesian mak...so aku panggil lah bibik tolong bersih umah...
     aku penah minta bibik kat husband aku...aku gurau je sebenarnya...dia kata boleh tapi bia abang yg pilih...hamboi hamboi hamboi...abang nak pilih yer...nak kena belasah ni...anta anak kat taska lagi murah ke atau upah bibik jaga anak...hmmm...kalau anak ramai mungkin lagi jimat ada bibik kot...kalau ada 5 anak...takkan 5 orang nak anta taska asuhan....kalau sorang anak 200...kalau lima orang anak bukan ke dah jadi 1000...botak kepala tau...hehehe...ok papai...

Saturday, 24 September 2011

Set Bersalin Yang Bagus

Assalamualaikum..

   Pada ibu2 atau bakal ibu di luar sana...disamping mencari barang baby...korang mesti tercari2 juga set bersalin atau jamu yg sesuai pas korang bersalin nantikan...jgn terpedaya ye...korang mesti teruja sebab nak kuruskan badan dan mengetatkan ehemmm selepas bersalinkan...aku beli set leesa formula...yg aku makan pil haruan je untuk sembuhkan luka...segala mcm pil perawan dan krim2 utk disapu...aku tak pakai lgsung...wat rugi duit bli mahal2 dekat 300 ringgit...korang punye ehemmm tu...kalau korang breastfeeding baby...tak payah susah payah nak cari herba..sebab hormon yg dirembeskan semasa kite susukan anak dh cukup utk ketatkan semula ehemmmm...tak caya..tanyalah suami anda....cuma carilah herbs yang dapat sembuhkan luka dgn kadar segera...
    untuk kempiskan perut pun jgnlah risau...masa pantang tu..korang pantanglah betul2...betul kata org2 tua jgn minum air byk...kalo tak badan korang mmg cepat kembang...kalo korang pantang sehabis baik...hasilnya pun...korang akan lebih cun dari zaman anak dara...aku kesal satu perkara...aku minum byk air...mmg pas pantang kite rasa nak bedal mcm2 tapi pas pantang tu take it easy...jgn jadi mcm aku...perut buncit yer...malu dgn suami...orang kata 3-4 bulan dah leh minum ais...aku 8 bulan baru minum ais...tu pun sakit urat...
   jadi tak payahlah teruja sgt nak beli set atau jamu bersalin...nanti korang akan rugi duit jer...beli ape yg benar2 perlu sahaja...korang jadi zombie malam2 berjaga nak layan baby pun dh byk kalori yg terbakar...sekali sesi penyusuan sahaja cukup utk membakar 5000-600 kalori...kalo baby menyusu 12 kali sehari...hamik..rasakan kezombian dan kekurusan yg akan terjadi....but beware...seterusnya kalo korang tak jaga makan jadi mcm aku gak...makan dgn bijak ye...ok papai....

Pil ASI.... Fenugreek....Shaklee Breastfeeding Set

Assalamualaikum...


   Malam ini mari kite review beberapa produk yang dikategorikan sebagai milk booster....

1. Pil ASI

   Pil ni mula2 makan rasa mcm takde perubahan...rasa nak give up je...aku tabahkan hati try jugak..aku amik 3 biji sehari walaupun dia kata amik 5 biji sehari..tapi tetibe...susu aku jadi banyak bila aku teruskan makan dalam seminggu...dah tak de masalah soft breast atau breast terasa kosong takde susu...recommended for nursing mother...kalau makan pil ni pun takde bau badan...cuma panas sikitlah...korang agak2lah makan...sesuai dgn dos yg diperlukan badan...

2. Fenugreek

    Yang ni pun bagus....dah 4 bulan aku tak rasa let-down reflex...tapi bila aku makan pil ni...suddenly ada let-down reflex..mmg wat aku bahagia...dulu masa let-down reflex ni jadi sendiri..aku dgn bodohnya merungut sb susu basahkan baju...tapi bila let-down reflex ni dh tak berlaku...serius aku rindu this kind of feeling...moralnya...lain kali kena bersyukur dgn pemberian Allah...cuma...kalo korang makan pil ni...badan korang bau herba...peluh bau herba...pakai minyak wangi byk2 sikit supaya suami tak komplen yer...setiap individu ada dos tersendiri utk menampakkan keberkesanannya..aku tiga biji pun jadi dah...ada org 7 biji baru jadi..

3. Shaklee Breastfeeding Set

     Yang ni pada diri aku tak berapa berkesan cuma susu mmg jadi pekat bila makan set ni...yang tak berapa bestnya...kalo makan set ni kena minum air byk.aku agak menyesal kerana perut aku jadi buncit sebab minum byk air dan susu tak bertambah cuma jadi pekat...sampai skan perut aku tak mo kempis balik mcm mula2 pas pantang ari tu...bukan senang nak dapatkan perut yg kempis...kalo tak minum air byk leh jadi pening...

   Walau bagaimanapun review untuk ketiga-tiga produk tak leh digunapakai sebab penerimaan tubuh kite terhadap produk2 ini adalah berbeza...aku cakap based on experience consuming these three product...tubuh aku dah tentu tak sama mcm korang kan...try sendiri rasalah sendiri kesannya terhadap diri korang ek...lagi satu...kena percaya rezeki itu pemberian Allah..makanlah berpuluh2 pil tu..kalau Allah tak menghendaki sesuatu maka tiadalah jua daya kite sebagai hmbaNya...ok papai...

Jika Lelaki Jatuh Cinta

Assalamualaikum...


     Sape nak tau mcm mane perangai lelaki yg benar2 jatuh cinta....let's cekidaud...

  • Dia akan berusaha mengambil hati anda..dari seorang yg pendiam, berubah menjadi seorang yg talkative..
  • Tetibe je dia jadi seorang yg mengongkong...konon risaukan keselamatan...tapi sebenarnya dia cemburu dan takut kehilangan anda dari hidupnya...so dia akan suruh anda lapor aktiviti anda supaya hati dia rasa lega...takde org yg cuba kacau my girl...
  • Kadang2 jadi sensitif sebab dia pun nak perhatian...dia mahu anda bagi tumpuan pada dia lebih dari org lain...mcm budak2 pun ada....
  • Dia sentiasa mementingkan anda lebih dari dirinya sendiri...sanggup tolong anda wat keje...dan jadi murung bila anda berjauhan darinya...
  • dia tak layan pompuan lain melainkan hanya bab kerja...dia lebih rela tunggu anda dgn sabar or meluangkan masa dgn anda...
  • dia puji anda di depan rakan2nya..bangga bersama anda walau mcm mane rupe fizikal anda..gemok or kurus..i dont care..i want the world to know that you're my girl..
     tapi benda2 ni terlalu subjektif...some people have their own way to express their feeling towards their loved one...kdg2 ada lelaki yg tunjukkan kasih sayangnya dgn cara dia bertanggungjawab terhadap kite walaupun dia tak cakap i love you...ada lelaki yg i love you nya over2...tapi tetibe kat belakang pasang pompuan lain...kalau nak curang...tak payah nanti dok jauh...yg dok serumah pun ada masa lagi nak curang...semuanya berbalik kepada niat dalam hati...so..be wise...kenapa kite nak cari orang lain sedangkan kite dah selesa dgn pasangan kiter skang...kalau kiter fikir nak curang...cube fikir kebaikan isteri/suami kiter selama ni...jgn fikir buruk je..dan yang paling penting adalah nasib anak2...adakah anda mahu disisihkan anak2 bila dah tua nanti?...nak ke kiter bergelap dalam kubur tanpa doa daripada anak2?...bila kite mula berumahtangga...set kan dalam minda yg aku mahu membina satu dinasti keluarga yang bahagia...dan bila tua nanti aku hidup bahagia bersama anak, menantu dan cucu2...bukannya bina keluarga yang bersepah2 tak terurus dan berantakan selalu...kan.....ok papai...

Wednesday, 21 September 2011

Kereta Di Langgar Lari

Assalamualaikum....

    Kereta oh kereta....kereta yang di gelar BABY oleh ku. aku sayang sangat dgn kereta aku walaupun encik suami kata kereta aku buruk...kereta bukan tujuan untuk berlagak pada aku...kereta adalah satu keperluan pada aku...aku perlukan kereta untuk gi kerja..gi meeting...gi kursus...bawa anak gi klinik...bawa mak ayah gi klinik...gi kedai...balik kampung...balik umah Pahang...owhhh kereta kesayanganku...kereta itu bukan lagi jadi satu kehendak tapi satu keperluan yang penting di saat kecemasan...
     kereta aku punya skirt dah pecah skit sebab aku amik corner tak lepas...sikit je pecah tapi leh nangis tau...baru2 ni orang langgar lari...nasib baik tergores cat je...kalau remuk mau aku amuk...ni kes parking kat pasaraya...mungkin ada orang silap undur masa nak kuar parking...tu yg tergores cat tu...jahat punya olang...ok..papai...

Hari Ini Hari Kekasih

Assalamualaikum...

     Hari ini hari kekasih buat kami suami isteri...9 TAHUN yang dulu pada tarikh yang sama merupakan hari di mana encik suami tanya pada saya...sudi tak awak jadi kekasih saya....and i say yes...because i love him so much...sb saya mmg dah jatuh cinta pada dia...dia je yang lambat sangat nak cakap i love you tau....huhhhhhh........merajuk....9 TAHUN sangatlah lama...setengah orang 2 tahun dah boring dah muak tgk muke...tapi abang tetaplah tgk muke ayang yg selekeh ni...kalau kite kawin muda mesti sekurang2nya kite dah ada 3 anak...tapi nak kawin awal pun ekonomi kite masing2 tak kukuh...masing2 tgh blaja....percintaan mana yg tak dilanda cobaan...begitu jugak dgn kite kan sayang...ayang pun byk wat kesalahan pada abang...ayang minta maaf...abang sememangnya lelaki yang terbaik dalam dunia ni....ayang minta maaf kalau selama ni ayang buta tak nampak kasih sayang abang...tapi deep inside my heart i really loves you...abang suami yang baik hati, penyayang dan penyabar...
    hopefully...kite dapat jaga ikatan ini sampai mati...semoga Allah merahmati perkahwinan kita...nanti kite sama2 cube dapatkan 3-4 orang anak yer...hehehehe...penat ayang teran anak tau...sampai kembang semangkuk badan..... =D hehehehehe...if you read this sayang....i just to say SELAMAT HARI KEKASIH buat cinta hatiku...mmmmmmuah.....


 

Belalang Tempur

    Belalang Tempur ( Image credit to google)

Assalamualaikum...


     Inilah Encik Belalang Tempur dalam cerita Suria Baja Hitam...hehehe...acah je...ni motor yang digunakan untuk motor cross...aku panggil motor scrambler...motor ni mmg tinggi dan kalau naik mmg rasa mcm naik belalang yang laju...ciuuuuuuuuu.....bunyi motor ni pun....fuhhh...syahdu jiwa mendengar...sedap wei bunyinya...absober motor ni pun best..rasa toing toing toing gitu......dulu ayah ada sebuah motor scrambler...kira merasa la aku naik motor ni....skang harga motor ni mahal...ayah jual motor ni sebab masa tu mak nak bersalin kan adik aku...masa tu mmg takde duit sgt2...jadi ayah jual motor ni dgn harga 2ribu ringgit...serius korang takkan dapat motor ni dgn harga gitu...
    masa zaman kegemilangan motor ni dalam keluarga kami...telah byk jasa yang disumbangkan...masa tu kami dok kat KL...tempat berkelah yang paling dekat masa tu ialah di Bukit Belacan...jadi...kami naik motor ni empat orang gi berkelah...dok depan skali abang...pastu ayah...pastu aku...pastu mak...aku terjepit antara mak dan ayah...kalo korang naik motor ni mmg best...lagi best dari harley davidson...naik motor Harley rasa mcm org kaya...naik motor ni rasa muda jiwa remaja...dalam citer Gila2 Remaja lakonan Faizal hussein dan Rosyam Nor...yang ada lagu 'Ku Jejak' (bukan tajuk sebenar..yang aku tau starting lagu tu ada perkataan ku jejak)....motor nilah yang geng Faizal Hussein naik kan untuk bergaduh dgn geng Gagak Hitam yang diketuai penjahat bernama Farouk...juga utk mengorat seorang awek bernama Suzi...
    sejak motor ni dijual...kamintelah pun berpindah ke Ipoh...tapi ayah masih bekerja di KL...jadi setiap hujung minggu ayah naik keretapi utk menjenguk kami...rasa patah kaki gak bila motor ni takde...nak ke mane2 naik bas...tau jelah public transport di Malaysia mcm ne kan...ntah apelah nasib motor ni...oklah...papai...


Tuesday, 20 September 2011

Sekolah Rendah ( SK Aminuddin Baki Slim River a.k.a SKAB )

Assalamualaikum...

    SKAB merupakan sekolah rendah yang banyak kenangan padaku...aku masuk sekolah ni masa hujung darjah 2... sebelum tu aku bersekolah di SK Tasek, Ipoh...SKAB merupakan sebuah sekolah yang kecil pada ketika itu. Setiap darjah hanya ada dua kelas sahaja...aku masih ingat nama kawan2 aku di situ...contohnya nurdiyana sulaiman...norhana jaffar..teh nur akmal kusni...noor shuhada zahari...nadisah mukhtar....noorashikin mohd yusoff...nurdiyana murad...noor hidayu latiff....ni antara kwn2 yg aku ingat...ntah kat mane diorang skang...yang aku tau shikin jadi cikgu sebab adik dia nabilah sama tempat kerja dgn aku...cikgu gak....ada sebuah sekolah lagi kat situ....nama sekolah tu SRK Slim River...murid2 SKAB slalu gaduh mulut dgn murid2 SRK...aku tak tau nape...mungkin perangai budak2 kot...tapi bila naik sekolah menengah....aku lebih kamceng dgn budak2 SRK...noorizdayantie samar..nur syahirah akmal...laili afzan...diorang mmg kwn2 yang best giler lah...tak plastik.....aku still keep in touch dgn yantie dan laili...ada lagi sorang kawan aku...siti haidatul akma...rasanya dia ni bukan dari SKAB atau SRK...dia ni pun best giler...very talkative...kalau dia bercakap...korang mmg tak tau nak celah kat mane unless dia tarik nafas sb penat bercakap baru korang ada chance bercakap....
     walau di mana saja korang semua berada skang...semoga korang terus sukses dan bahagia.....

Finally...They Update Their Blog...Yantie and Laili

Assalamualaikum....


    Huh...malas betul budak dua orang ni update blog...aku rasa nak sekeh je...hahahaha...padahal aku lagi pendek dari diorang...ntah2 aku yg kena sekeh kot...finally they update their blog....bagus....

Monday, 19 September 2011

Menimba Telaga

Assalamualaikum...

     Pernah korang tgk org menimba telaga untuk menangkap ikan...semasa aku kecil..rasanya belom sekolah lagi...aku penah tgk orang menimba telaga berhampiran sawah untuk menangkap ikan. cuma caranya lebih moden iaitu dgn menggunakan mesin untuk mengeluarkan air telaga...sebelum air dikeluarkan...laluan air yg masuk ke telaga tersebut disekat terlebih dahulu...dulu2...orang guna timba untuk mengeluarkan air telaga dan kerja ini dimulakan seawal pagi buta sebab guna timba mmglah lamakan...sama gak guna mesin pun...diorang start awal pagi...kampung moyang terletak di Parit Buntar, Perak...disekeliling rumah moyang terdapat telaga air...di belakang rumah pula terdapat sawah padi...
    semasa org dok sibuk menimba...aku dan abang main di air yang keluar melalui mesin menimba tersebut...he..memang seronok...habis basah baju kami...lebih kurang tengahari air telaga pun kering...masa tu leh nampak mcm2 jenis ikan yang ada...ikan sepat, puyu, haruan....ada ikan keli yang sangat besar dan dah terlalu tua sampai berkudis2 badan...mcm otai pulak rupanya...pakcik yang menimba telaga tersebut memberikan ikan kepada moyang dan sedikit duit sebagai bayaran hasil ikan...telaga tersebut tak lah kering sampai bila2...bila dibuka semula sekatan air tadi...air akan masuk semula dan memenuhkan telaga tersebut...ikan2 yang diberikan tadi...moyang letakkan dalam kolah....best jugak kehidupan kampung...for information..jarang sekali di rumah moyang kami dapat makan ikan laut...biasanya moyang akan memancing sendiri ikan2 utk dimakan...dulu2..telaga tepi umah moyang mmg byk ikan..letak je umpan tak samapai seminit mesti ikan puyu atau sepat datang makan umpan...best...kalau nak cepat dapat ikan letak bubu...pernah sekali aku dan abang main bubu tepi telaga...aku dan abang letak bubu tak sampai lima minit...bila diangkat...lebih kurang 12 ekor ikan sepat dapat kami tangkap...namun aktiviti tersebut dihentikan bila ada seekor ular tedung selar yang besar melintas di hadapan kami...biasalah...sawah padi mmg byk ular...terus kami campak bubu dan menyorok bawah selimut...masa tu mak, ayah dan moyang takde di rumah...gi kenduri...ok papai...

Homoseksual Berleluasa

Assalamualaikum...


    Kalau korang semua perasan...skang ni kes lesbian, gay, pengkid dan seangkatan dgnnya semakin berleluasa...hmm...baru2 ni aku baca kat sebuah blog gosip mengenai seorang pelakon kanak2 yg kini telah pun remaja....blog gosip tersebut memaparkan gambar pelakon tersebut dgn seorang rakannya yg berpakaian mcm lelaki dan gayanya pun mcm lelaki...mmg mcm pasangan kekasih betullah..pleaselah...mencintai seorang lelaki itu sangat bahagia...apatah lagi bercinta dgn suami...rasa damai dalam hati...
    kite sesama pompuan..benda yang sama..aiseyman...gelilah...dan skang ni pun mcm2 kes yg kuar yg melibatkan pondan...hmmm...aku tau mereka tak minta dilahirkan begini...cuma...dalam kes pondan ni...di manakah silapnya...masyarakat atau individu itu sendiri...dulu aku ada seorang murid yg 'lembut' tapi bukan pondan..ada beberapa murid lelaki yg kononnya macho ni dok ejek budak ni pondan...sotong..etc...aku rasa dari kecik diorg ni menerima tekanan...mmg ada lelaki...dia lembut...tapi bukan pondan..mungkin adik beradik semua pompuan...jadi ada yg membesar jadi minat dgn kerja2 dapur..mengemas...tak kurang juga ada yg membebel...
     kalau pompuan yg berpakaian seperti lelaki ni mungkin dia penah ada sejarah buruk dalam hidup yg melibatkan lelaki...contohnya...dikecewakan...so tak nak bercinta dgn lelaki...tapi pleaselah...still geli tau...geli lah peluk2 dgn pompuan pastu terkena boobs...yakkssss.....euwwwww....muntah...tolong...ambulans.....
     tapikan....kes homoseksual ni...berlaku masa zaman Nabi Luth lagi di mana yang lelaki minat lelaki dan yang pompuan ada gak minat yang pompuan...Kaum Sadum kalau tak silap...kalau mereka yang terjebak dgn homoseksual ni...hukumannya kena dipisahkan...diasingkan sehingga kedua-duanya insaf dan tak mengulangi kelakuan tersebut lagi...ok..papai..

Ali Menjulur Dengan Laju

Assalamualaikum..

     Korang tau tak baby menjulur mcm mane...well...my baby dah pandai tarik badan dia dgn tgn...org perak panggil menjulur...ada yg panggil mengengsot...
Skang Ali dah menjulur dgn laju...aku sangat gembira tgk progress dia membesar.
    Masa last day aku  jaga peksa...Ali kena tinggal lama sampai petang..tak penah lagi dia kena tinggal lama gitu...masa aku balik petang tu...dia tunggu aku...sampai dia tak nak tido...aku balik punyalah dia gembira...siap menjerit lagi...pastu dia menjulur laju ke arah aku...aku dukung dia...dia wat muka bangga kena dukung dgn aku...he...gembiranya bila balik keje...ada org yg menanti dan gembira dgn kepulangan kite...
     Skang Ali lebih suka explore segala benda yang dia nampak kat atas lantai...even seekor semut...halus je jejari kecil itu membelek semut...semoga Ali membesar menjadi anak yg pandai dan sihat...mommy loves you Ali....

Thursday, 15 September 2011

Pemandangan Yang Cantik

Assalamualaikum...

    Alhamdulillah akhirnya berakhir juga tugas sebagai pengawas peperiksaan...SK Cator Avenue yang sangat cantik scenery kalau dilihat dari tingkat empat...not because of the building...but the trees outside the school that reach the building...pokok2 besar yg dah melangkau lebih dari tingkat empat..
   Apa yang cantik?...hmm...di pokok2 itu terdapat beberapa makhluk Allah yang mencari makan dan berlindung...aku nampak banyak tupai berlari2 riang di dahan2 pokok..ada yang tgh tidur...sangat comel...daun2 pokok yg kecil2 wlupun pokoknya besar..bunga pokok tu warna pink...banyak sangat bunganya...rupanya mcm bunga lili tapi warna pink...pada bunga2 tu ada lebah2 kecil dok urung bunga...mungkin kutip madu..burung plak toksah citerlah...sibuk gak nak interframe bertenggek di dahan....
     di celah2 pintu kelas...aku nampak ada sarang lebah kecil..sarangnya adalah sekecil seketul batu seremban..lebah2 tu plak...lebih kurang 0.5cm sahaja...spesies kecil...tapi kiut..dan tak kacau orang..bila perhati dekat2...boleh nampak debunga yang melekat pada kaki lebah...
   kalaulah aku jadi budak2 yg amik peksa...dgn pemandangan yg sebegitu...damainya hati nak amik peksa...so heaven...ok..papai..

Wednesday, 14 September 2011

Kesibukan Melanda

Assalamualaikum...

     Lama gak tak update blog...sibuk jadi pengawas peperiksaan...pastu sakit perut gastrik...owwhh...kenapalah pilih aku jadi pengawas peksa...kesian anak aku...dahlah ayahnya dok jauh..nanti kurang rasa kasih sayang ibu plak...alasan suh aku gi...cikgu yong takde suami nak urus kat umah...suami dok jauh...kalau balik pun bukan ada sape....bila ada suami kat umah...ala cikgu yong cikgu pemulihan je...tak banyak keje...alasan helah bela diri sebab tak nak diri sendiri yang terkena...hello...korang takde anak2 ke?bila time anak bini dia sakit or nak amik anak kat sekolah...dia suh aku tolong jaga kelas dia...boleh plak...bukan guru pemulihan tak leh kena ganti guru ke?...hal2 gitu korang pandang remeh..korang wat lah kat aku gini...Allah kalau nak balas...tak nanti pada diri kita...mungkin pada anak2 kita...Ya Allah Kau tunjukkankanlah balasanMu...aku bukan ape...yg aku geram tu..alasan helah bela diri yang dorang bagi tu...aku tak tau kenapa Mr X ni takut sangat nak suruh cikgu lelaki...kecut ke?....dalam takwim telah tertera nama cikgu setiausaha program protim..aku gak kena wat...takpe...dia bagi kali ni aku KIV...last minit baru wat...nanti PPD kejar dia...bukan aku...kasi ajar sikit...emosi sungguh aku...
    berbalik soal anak...when it comes to your children..pleaselah drop your work to other place...anda patut mendahulukan anak anda berbanding kerja..they are your flesh and blood...jgnlah sesekali miss peristiwa anak membesar sebab semua benda ni takkan berulang...bila anak2 tgh membesar...diorg mmg akan byk bertanya dan bercerita..biasalah...budak...but..momen ini takkan berulang dah dan akan dirindui oleh kita para ibu bapa...bila dia dah besar...dia tak bercerita dah...dia akan ada family sendiri untuk diuruskan...
    ini kisah benar...ada seorabg guru besar pompuan (Mrs K) yg sangat mementingkan kerja...kalau cikgu2 nak bawa anak gi klinik pun dia berat nak bagi...tiba2 satu hari dia eksiden bersama anaknya...eksiden kecil je tak remuk pun keta...but unfortunately...kepala anak dia terhentak kat dashboard...anak dia nampak mcm ok..tapi esoknya anak dia demam...then malam makin teruk...lusa...anak dia meninggal dunia sebab pengumpulan air dalam kepala....sejak dari hari itu barulah dia sedar kepentingan anak dan family...lepas dari peristiwa tu...kalau ada je cikgu nak bawa anak ke hospital or sakit whatsoever...dia bagi cikgu tu pegi dan dia sendiri akan ganti kelas cikgu tersebut...manusia kalau tak kena tak rasa...dah kena baru taukan itulah feelingnya...
    ada seorang cikgu pompuan ni...her husband seorang pegawai...then ada satu waktu tu...cikgu pompuan ni sakit lama berbulan2...then barulah encik pegawai ni sedar bahawa betapa susahnya kalau isteri dia sakit...semua benda kena wat dan urus sendiri...selama ni...bila org bawah dia bagi alasan isteri atau anak sakit...dia wat tak reti...bila dah kena sendiri baru dia tau kesusahan org bawahnya...sejak dari tu..dia jadi seorang ketua yg lebih toleransi...ini semua kisah benar...bukan aku saja2 reka..walaupun simple tapi sgt penting untuk renungan anda yg bergelar ketua...kite ni manusia tak lepas dari ujian dan dugaan...apa yg aku lalui ni pun ujian gak...cuma Allah, suami dan family je yg faham kot...kalau boleh aku tak nak anak aku rasa ape yg aku rasa...masa darjah 1 lagi...aku dan abang aku kena jaga adik aku yg masih baby sebab mak kena kuar gi keje...nak upah pengasuh tak mampu...abang aku sekolah sesi pagi...aku sesi petang...so..bila abang aku balik sekolah...tukar shift jaga adik...aku plak gi sekolah...darjah 4 gi cuci pinggan kat kedai makan sebab takde duit nak beli kasut sekolah...bila dikenang mmg rasa pilunya situasi dulu...tapi aku budakkan masa tu...
   so..whatever happen...family first ye...pnah ada skali tu aku minta balik sebab anak aku ada masalah kat umah...Mr X wat muke bodoh je...semoga Allah saja yg dapat membalasnya....sekian...

Tuesday, 6 September 2011

Jantung Pisang dan Kurma

Assalamualaikum...

     tengahari tadi kat kantin sekolah for the first time in my life I ate banana's heart a.k.a jantung pisang...rasanya...wow..memang sedap...aku saja nak try makan sebab aku baca jantung pisang juga adalah salah satu makanan yg dikatakan can increase breast milk supply...
    Hasilnya...mmg susu perahan meningkat dari biasa...untuk pengetahuan semua...sejak bulan pose hari tu...milk supply aku semakin berkurang even aku tak skip langsung waktu memerah...tapi aku pujuk hati sendiri mungkin disebabkan bulan pose...tapi still me and my baby got to survive ramadhan with low milk supply..alhamdulillah...bila ptg je aku rasa susu makin sikit...aku perah dapat 4oz je...tapi tadi aku perah dapat 8oz...good news...walaupun tak semeriah ibu2 lain tapi alhamdulillah...
   perahan aku umpama kais pagi makan pagi je skang...tak taulah dapat ke tak susukan ali sampai 2 tahun ikut sunnah...harap2 dapatlah...sayang rasa nak berenti susukan ali...kes yang jadi kais pagi makan pagi ni sejak aku jadi MC utk karnival kesihatan..tak perah selama 6 jam...breast engorge...then milk supply tetibe jadi sikit...ada org yg terlupa tutup freezer...habis 20 pek susu aku rosak begitu sahaja...hari tu jugak aku terpaksa amik cuti sebab anak aku takde susu so aku kena direct feed sambil2 memerah...dan sejak hari tu...milk supply aku hanya kais pagi makan pagi..harap2lah dpat diteruskan lagi dan dapat semula zaman kegemilangan susu itu...owhhhh...betapa aku rindu zaman susu tgh byk dan boleh perah dgn gembiranya...
   mungkin jugak aku stress dgn urusan harian..semua hal anak aku tangani sorang2...rasa penat badan...masa time aku cuti...mmg byk susu...otak tenang...husband ada...
    kurma juga serasi dgn badan aku utk tambah susu...mmg aku makan kurma....susu bertambah..melalui pembacaan aku..kurma ni leh increase hormon oksitosin yg berguna utk perembesan susu...mungkin tak banyak...tapi adalah daripada takde langsung...
    makan halba leh increase susu...betul mmg jadik..tapi badan panas dan berpeluh...sama gak dgn baby...baby anda akn jadi berpeluh2...kesian dia...dahla malaysia ni panas...makan halba masa musim tengkujuh jela...
    oklah...papai..........................

Monday, 5 September 2011

Support For Breastfeeding Mother (mesti baca / ada ke orang nak baca)

 Assalamualaikum...

     Hmm...semalam aku blogwalking..terjumpe satu artikel pasal etika mengiklankan susu formula di media (blog mom's choice). rupa2nya banyak cara yang dilakukan oleh syarikat pengeluar susu di Malaysia ni yg mengiklankan produk mereka tetapi tidak mengikut akta yg betul...sekaligus mengabaikan benefits penyusuan susu ibu...ya, penyusuan susu ibu sangat baik untuk bayi malah ibu sendiri...kandungan susu ibu sampai skang ni takde saintis yang boleh tiru untuk letak dalam susu formula...subhanallah...besarkan kuasa Allah...
    Tetapi kite ni telah disetkan dalam kepala bahawa bagi susu formula tu takpe dan bagus..sebab iklan pun hebat tak ingatkan....then org2 tua pun dok suruh...ajar susu botol nanti senang nak gi keje...tapi penah tak anda terfikir kesan atau akibat pada perut anak anda yang telah disumbatkan dengan susu yg sebenarnya x patut diproses oleh perutnya di awal kelahiran...kesian ooooo....seolah-olah mcm kite paksa perut anak kiter bekerja lebih....jgn disalahkan nasi lemak yg menyebabkan anak kiter obes...korang pun tau kan kecoh dalam paper kononnya nasi lemak wat budak2 skang obes...sebenarnya pemakanan semasa bayi lagi menentukan anak kiter bakal obes atau tidak di masa depan..anak kakak ipar aku...umur 2 tahun dah dapat obes...sebab suka minum susu formula...mak mentua aku dok suruh kakak ipar aku ajar susu botol..senang nak asuh...akibatnya budak tu obes...aku malas lah nak kata nanti jadi gaduh plak..tapi aku kesian kat anak saudara aku...
    Then, aku rasakan persekitaran pekerjaan tak support breastfeeding mother...nak perah susu nanti bos marah...kata kiter mengelat wat keje...kdg2 masa mmg padat dgn kerja...berbeza dgn ibu yg bekerja sendiri atau dia bos di tempat kerja...ruang utk perah susu pun tak de...tapi aku rasa skang jumlah ibu2 yg bagi anak susu perahan sendiri semakin meningkat..walaupun jumlahnya di Malaysia tak banyak mcm negara2 lain...tapi aku rasa jumlahnya meningkat...sebab bila aku blogwalking aku baca ada ibu mula2 dia sorang2 je perah susu kat pjbt...then, kwn dia ikut....pas tu satu pjbt ikut dia perah susu gak...sampai aku baca blog tu pun rasa seronok sebab rasa mcm satu support group of breastfeeding mother...bos pun tak leh nak kata ape sebab kalau employee memberontak nanti sape nak wat keje...aku rasa kerajaan pun patut wat gitu pada penjawat awam lain sebab ramai penjawat awam adalah wanita...bayangkan berapa ramai bayi yg tak dapat hak menyusu mereka oleh sebab kite pandang ringan perkara2 ni...kajian juga menunjukkan bayi yg menyusu ibunya lebih bijak..jadi kalau nak generasi anak malaysia yg lebih bijak...daripada skang ni kiter kena bentuk dah...perkara paling basic ialah penyusuan susu ibu...disamping dapat nutrien yg paling baik untuk bayi...bayi juga mendapat perhatian dan kasih sayang dari kecil lagi...didikan rohani jgn diabaikan..korang pun tau skang ni masalah belia semakin berleluasa..bila something happen..biasanya media akan put all the blame on the teachers...tapi hakikat sosial anak murid skang sangat teruk...mencarut kat cikgu...kurang ajar dgn cikgu...mcm perkara biasa je pada diorang...
     opss....dah terkeluar tajuk...sebenarnya...telah digariskan beberapa opsyen yang disyorkan sejak zaman nabi lagi utk menyusukan anak...pertama-ibu sendiri susukan anak...kedua-ibu oerah susu bagi anak..ketiga-ibu susuan...keempat-barulah susu formula...tgk tu...susu formula jatuh ke pilihan keempat...masyarakat skang letak susu formula tu sebagai pilihan pertama...Nabi Muhammad sendiri ada ibu susuan iaitu halimatun dari suku saad...dan zaman nabi dulu...dah habis tiga opsyen pertama..org arab akan bagi anak susu kambing sebab susu kambing lebih mudah cerna daripada susu lembu...but still diorang tetap akan bagi susu ibu kerana susu ibu memang bagus untuk bayi....orang zaman nabi berebut nak bagi susu ibu...orang zaman skang berebut nak bagi susu lembu...kesian bayi2 skang...
     kajian juga telah menunjukkan bahawa bayi yang minum susu ibu kurang alahan terhadap makanan yang diperkenalkan bila kite nak ajar dia makanan pejal nanti...sebab dia dah rasa pelbagai jenis makanan melalui susu ibunya...memang betul sebab anak aku tak alah langsung dengan makanan sejak aku perkenalkan dia dengan makanan pejal. mcm2 dia makan..roti jagung..biskut raya..coklat..nasi...ayam..daging...bilis..semua dia kemam dalam mulut...aku rasa sangat bersyukur sebab dipermudahkan untuk menyusukan anak aku...walaupun waktu kerja padat tapi kadang2 aku curi2 gak masa perah susu..kalau aku leh ngajar anak orang...pasala ape aku tak leh perah susu bagi anak aku minumkan...alhamdulillah...sungguh emosi entry kali ni... =) ok papai...
    

Sunday, 4 September 2011

Lauk Sardin

Assalamualaikum...

     Ada orang suka makan ikan sadin...ada orang tak suka sebab ada yang kata bau lauk sadin kuat sangat...nanti melekat kat tgn...aku tergolong dalam kategori suka makan lauk sadin..simple dish yet very delicious...dulu mak suka masak lauk sadin..itu je yang paling murah masa tu, banyak dalam satu tin...kalau ikan fresh lagi mahalkan...
     Aku suka gak kalau mak wat sandwich sadin...mmg sedap yg tak leh tahan lah...pas tu kdg2 mak gune ikan sadin tu utk wat masak lemak cili api...fuhh...mak masak mmg sedap...ada dua brand je yg sedap pada aku iaitu ayam brand dan king cup...
     dulu masa aku dok U...ada sorang member ni tegur kenapa aku slalu amik lauk sadin...dia kata dia tak suka...dia tak leh makan ikan yg tak segar...he...mungkin family dia tersangat mampu bli ikan segar...walaupun masa tu aku mampu bli lauk lain yg lebih sedap....tapi aku dari kecik asyik makan lauk tu...jadi mmg dah kena sangat dgn tekak aku...membe aku kata dia tak leh makan lauk sadin...tapi aku tgk dia bedal sandwich sadin bukan main lagi...busuk punya olang...
     skang sadin 1 tin kalau tak silap 5rgt lebih kot...overkan...mcm la wat sadin kena pakai petrol atau gula...tak silap aku 2 benda ni je harga naik...tak kena-mengena pun dgn sadin...ok lah..papai...

Lelaki-lelaki Yang Kucintai

Assalamualaikum...

video

sungguh klasik video ini...video ni diambil kat banjaran titiwangsa kat area lebuhraya timur barat...on the way to kota bharu for hari raya...video ni bukan di edit utk kelihatan gitu ek...ni masalah kamera dah nyawa2 ikan setelah hampir 5 tahun guna...SD card pun besar....skang SD card kecik je...SD card aku besar...
bila tgk video mereka berdua ni...rasa nostalgia sungguh...nilah lelaki-lelaki yang aku cintai sepenuh hati...bapaknya kalau aku pandang...jatuh cinta berkali-kali....always...anak pulak...aku sanggup korbankan nyawa demi dia....so dont messed up with these guys...diorang kesayangan aku...buah hati pengubat rindu... =)

Bertiga Sangat Baik...

Assalamualaikum..


raya kali ni lebih bermakna sebab kami sambut dgn our little prince ali....heheh...walaupun tak dapat raya dgn family sendiri...dapat raya dgn ali lagi best...tahun ni tema maroon...oleh sebab aku queen...jadi aku pakai warna merah makngah....nampak tak ali tgh gigit duit raya yg dia dpt...sume benda masuk dalam mulut...tahun lepas masa raya...aku mengandung dalam 5-6bulan gitulah...tahun ni kami bertiga...bertiga sangat baik....ok papai =)

Thursday, 25 August 2011

Kenangan Semasa Kecil

Assalamualaikum...

     Apa yang aku tulis ni adalah apa yang aku ingat....Mak penah kata kami tinggal di keramat...zaman ni aku tak ingat...kemudian pindah ke flat di taman melawati....Kat flat ni aku ingatlah jugak sikit2..masa ni kami blom pindah ke ipoh lagi..dalam family aku sorang je yang dilahirkan di KL sebab masa tu ayah keje kat sana.....aku ingat mak jual kuih..jadi mak akan bangun awal untuk wat kuih..sehari sebelum tu...mak akan sediakan inti...masa ni lah aku dan abang dok sibuk...masa mak berniaga..kami dok tepi stall dan main kat tepi longkang sebelah stall mak...aku tak tahulah ape yang kami mainkan..masa tu gaji ayah hanya RM300 sebagai posmen...bayar sewa rumah RM250...mak jual kuih untuk tampung perbelanjaan harian kami...
   sebelah stall mak ada pokok tembikai liar tumbuh kat situ...rupa buahnya sebijik mcm tembikai,cuma saiznya lagi kecil dari bola pingpong tapi mak kata tak boleh makan...oleh sebab tak boleh makan kami pijak buah tembikai bagi pecah..kami gelar tembikai liar itu tembikai tikus...kami pijak supaya tikus tak dapat makan...
     Kami selalu main basikal dalam rumah...yelah dok kat flat mana ada laman. basikal pun masa tu kecil saja...aku naik basikal dalam rumah hanya pakai seluar dalam (masa tu kecik lagi ek...umo baru 4 tahun) sambil menggonggong botol susu yang diisi air teh...nak tau sebab ape minum air teh...sebab mak dan ayah takde duit nak beli susu...mungkin sebab itulah aku kecik, kurus, tulang dan selalu sakit...bila ayah balik keje..barulah ayah bawa basikal kami turun dari flat untuk main kat bawah...walaupun kehidupan masa tu sangat kekurangan tapi aku sangat hepi...
     kecik2 gitu...aku dh ditugaskan utk gi kedai bli tepung dan segala bagai bahan nak buat kuih...aku bagi je kertas oder yg mak aku dh siap2 tulis kat orang kedai tu...pas tu dia akan pack brg yg nak dibeli...aku bagi je duit pastu trus jalan...orang kedai tu kena kejar aku bagi duit baki...aku blom tadika pun lagi...tak tau nilai duit...kat depan flat...ada 1 longkang yang sangat besar..nak ke seberang jalan ada jambatan...tapi biasanya aku lintas longkang tu je dgn kwn2 aku...bahaya....tapi time tu bengong mana tau erti bahaya...tau nya nak seronok nak gi main kat padang di seberang longkang...
    kat flat tu...kami dok tingkat 4...yang atas sekali...kadang2 nak turun bawah semata-mata nak kejar benggali naik motor jual roti mmg tak berbaloi masa dan tenaga...jadi bila benggali jual roti tu lalu...kami jerit je dari atas flat.....rotiiiiiiiiiiiiiiii.....benggali tu pun berenti...oleh sebab malas nak turun...kami ikat bakul pada tali....pastu kat dalam bakul tu dah siap tulis nak roti ape dan bagi duit siap2...kami pun turunkan bakul tu melalui tingkap di tingkat 4 tu...benggali tu pun letak roti kat dalam bakul dan kami pun tarik bakul tu naik atas...aku rasa skang mcm dah takde benggali naik motor jual roti. mungkin sebab harga minyak dah naik...baik dia jual roti kat kedai je...
     kalau diikutkan banyak lagi kenangan masa kecil...ni hanyalah a piece of my childhood memory....tapi kenangan mcm gini mungkin orang nampak mcm biasa...tapi sangat indah untuk dikenang....