Perkahwinan Kami

Daisypath Anniversary tickers

Dan Cinta Itu Menemukan Kita

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 25 March 2011

Closing.......

He..Entry kali ni tajuknye closing.....sebab xleh nk tulis mende kt blog...laptop saya akan diculik buat smentara waktu oleh encik suami..xpe...pasni saya culik encik suami plak.....he..till we meet again.....

Wednesday, 23 March 2011

'HE' Has Another Special Plan For Us

Entry kali ni saya nk bercerita tentang hidup...hidup telah, sedang dan bakal kite lalui...bila perkara elok berlaku pada kite..kite kata semua ni atas hasil usaha yg kite dh buat..kite lupa pada Allah..lupe nk ckp alhamdulillah..tapi bile sesuatu yg buruk berlaku barulah nk teringat kt Allah..barulah nk berdoa dan mengadu pada Allah...saya tak de lah kata saya bagus..saya pun 2x5=10...tapi ape yg saya tulis ni kena kat btg hidung saya gak...bila ckp pasal musibah atau dugaan hidup..rasanya dh byk bahu ni pikul....kadang2 kite menangis marah dan benci sambil2 tu mnyalahkan takdir...berdosa tau mnyalahkan takdir..umpama kite tak percaya pada qada' dan qadarNya...Allah takkan bagi ujian pada tahap yg kite tak mampu nk menanggungnya..Kalau ada ujian atau musibah yg menimpa kite...sebenarnya Allah sayang pada kite...'HE' has another special plan for us....Dia nk tarik kite supaya dekat padaNya...kalau takde ujian kadang2 manusia lupa nk berdoa...lupe nk mengaji...Al-Quran pun berhabuk kt almari...contohnya...bila kita dianiaya orang...masa tulah baru kite nk kenal sejadah...nk smbahyang..nk doa 'Ya Allah kau tunjukkanlah kebenaran terhadap org yg menganiayaku'..padahal sebelum ni...bile azan maghrib berkumandang...hold dulu solat sebab nk tgk drama kt TV...x gitu...dan ujian2 yg diberikan oleh Allah semua ada sebab tersendiri...contohnya hidup kite walaupun tak miskin tapi average sahaja dan tak kaya...dok dengki tengok jiran sebelah beli macam2...sakit hati bile org kutuk kereta kite buruk...pedulikan ape org ckap..bersangka baik dengan Allah...kalau rezeki kite tak murah...mungkin rezeki anak2 kite melampau-lampau murahnya nanti...ataupun Allah tak bagi kite kaya mungkin ada sebab tersendiri...ntah2 bile kite kaya kite akan jadi lagi bongkak dan lupa diri...Kaya tu pun sebenarnya ujian dari Allah...anak pun ujian dari Allah...ada anak atau takde anak lagi yg penting kena sabar dgn ujian Allah...yg ada anak kena sabar dgn kerenah anak...dulu masa aku takde anak..org dok tanya bile aku nk ngandung...mula2 tu okay...tapi lama2 tu sedih gak hati...skang dh ada anak....kena byk sabar...mmg mcabar jadi ibubapa...saya tabik ibubapa kt luar sana yg berjaya mdidik anak2 mnjadi insan yg berguna...Kalau hajat di hati tu tinggi...kumpullah duit gi haji ataupun gi umrah..brdoa di depan Kaabah...mintalah berdoalah pada Allah...smoga dalam hati kite capai ketenangan....smoga saya dan kite semua sentiasa bersabar, bersyukur dan redha dgn ketentuanNya....Amin...


kucing pun nk doa gak
(Image credit to Google Images)
p/s : saya bukan penceramah agama cuma ingin berkongsi apa yg saya rasa...

Monday, 21 March 2011

Muhammad Ali Dah Besar...

video
Muhammad Ali hisap jari

Tembam tak pipi Ali...Mahal pipi tu...Ali tgh manja2 dgn ayah sambil hisap jari...bila ayah balik keje...ayah panggil nama Ali...Ali pun jadi tergedik2 nak ayah dukung...Ali dh kenal suara ayah...Bila ayah pegi keje Ali jadi rindu....Ali dh kenal sape yg Ali boleh manja berdukung....dengan mami jgn harap Ali nk dapat dukung....Mami tak larat....Ali dh besar....Ali sayang ayah....Ali sayang mami.....

Sunday, 20 March 2011

My Dear Husband ( I Love You Truly Madly Deeply )

Jalan2 dgn Encik suami di Teluk Cempedak

My husband..my love..sungguh malu2 kucing tajuk entry kali ni..he..uhuk...suami saya adalah lelaki terbaik pada saya...dia baik hati, penyabar, handsome, penyayang, ringan tulang, bertolak ansur, pengasih.....pokok pangkalnye...segala yg baik ada pada dirinya. Saya sangat bersyukur pada Allah kerana dikurniakan suami seperti dirinya. Biarlah ikatan perkahwinan ni berkekalan hingga hujung nyawa..Kami berkenalan 9 tahun yg lepas masa sama2 kt matrik Kolej Taj Sungkai Perak. Sama kelas masa tu...tapi masa tu tak jatuh hati lagi. Masa tu tak leh nak kawan dgn encik suami kerana tak sebulu. tapi akhirnya...lame2 kami jatuh cinta..sampai skang dh kawin dan ada anak pun..Percintaan ada turun naiknye...sama gak macam kami...dalam masa 9 tahun ni..pelbagai badak dan badai datang menimpa tapi dengan izin Allah jodoh kami panjang dan masih bersama..Bila Encik suami tiada di sisi saya sangat rindukan dia..rindu gurauan dia...rindu kasih sayang dia..rindu pertolongan yg dia berikan pada saya...rindu senyuman dan suara dia...rindu segala-galanya mengenai diri dia....I am in love with my husband..truly madly deeply....Semoga kasih sayang kita diberkati Allah...I love you sayang....

Friday, 18 March 2011

Avent Digital Bottle and Food Warmer

Minggu lepas aku ada beli warmer susu brand seperti tajuk entry. memang bagus..aku x tau knpa sejak aku survey warmer susu, aku cukup berkenan warmer Avent tapi yg digital pnya lah. mmg cpat sgt kalau nk pnskan susu. bukan ape, anak aku jnis yg tak suka tunggu. jadi aku kena cari warmer yg blh pnskan susu dgn cpat dan kepanasan dia pun sedang elok dgn suhu badan manusia. kalau nk compare dgn hrga warmer *ittle *ean or *nowbea* mmglah brand ni mahal skit. tapi lpas aku baca forum ibu2 mengenai warmer yg bagus...aku decide utk beli Avent Digital Bottle and Food Warmer. Cuma satu je aku x pasti kalo boleh boh dlm keta ke x..aku x kisah..dlm keta leh direct feed baby. yg penting mudah mak aku nk pnskan susu masa aku gi keje nanti. dkat warmer ni dh set suhu yg sepatutnya dgn amaun susu yg nak dipanaskan. xlah kite terpinga2 brape suhu yg sesuai utk pnskan susu. aku rasa berbaloi sgt bli benda ni. kira x mbazir duitlah. bli benda2 gini kira macam long term investment. manalah tau kot2 ada rezeki aku dan suami utk ada anak lagi jadi leh guna utk anak seterusnya..jadi sape2 yg accidentally hop in my blog yg x brape ada follower ni(kahkahkahkah) and searching for milk warmer..i suggest that you buy Philips Avent Digital and Food Warmer. Just type kcdream and you can make your order in that particular blog. aku bukan nk promote ape, aku just nk bagi suggestion and tolong ibu2 kt luar sana yg masih mencari warmer yg sesuai. kalau aku promote aku x dapat duit pun aku just nk share opinion aku tentang warmer ni. Selebihnya..cakap pun tak guna..wat la keputusan sendiri...occay....

Wednesday, 16 March 2011

Muhammad Ali - harta ayah dan mami

Muhammad Ali (baru lahir)

tgh tido

Anak adalah anugerah Allah. Anak yang soleh merupakan harta kita dunia dan akhirat. Salah satu sb kahwin kerana inginkan zuriat. Rasanya semua pasangan yg bkahwin nak anak. Ini gambar anak saya. Skang umo Ali dh nak masuk tiga bulan. Gambar tbaru akan di upload lagi. tapi jgn tkjut....Ali dh debob.Ali x suka tbaring. dia suka org dukung. Ali juga kuat menyusu. tapi Ali x suka susu botol. Ali nak dok bkepit dgn mami dia je. Ayah Ali merupakan pendodoi dan penyendawa yg berjaya. Kdg2 Ali jeluak kt baju ayah. Ali suka bergurau dgn ayah. Ali suka bmanja dgn mami. kecik2 bulehla manja. dh besar wt perangai, mami pok dgn rotan.  Masa lahir berat Ali 2.5kg sahaja. tapi masa timbang awal bulan 3 hari tu berat Ali dh 5.1kg. lenguh ayah dan mami dukung Ali. Ali lahir awal sebulan dari masa yg dijangkakan. Ali lahir pada 29.12.2010. kalau ikut jangkaan Ali sepatutnya lahir 29.1.2011. Ali dh x sabar nk jumpe ayah dan mami. skang Ali dh pandai bagi respon bile diusik. mcm2 akal dh Ali wat. Kalau sedih dh pndai cebik, dh pandai mrajuk, dh pndai sengih2. kaki Ali pun dh mula kayuh2 mcm naik basikal. Mungkin Ali nak naik basikal pegi sekolah dgn kwn2 Ali nti mcm mami dulu..gi sekolah naik basikal dgn Aunty Yantie (tiada kena mengena dgn Krisdayanti) , Aunty CT (bukan siti nurhaliza ye) dan juga Aunty Shera (adik beradik Heman, opah je lain)....Occay..nanti Ali menyibuk lagi di blog mami ni..papai for now....


Monday, 14 March 2011

MEDELA SWING

Siapa tau ape tu medela swing? Medela swing adalah sejenis pam susu utk ibu2 yg mengamalkan exclusive breastfeed. hari tu, aku oder medela swing daripada mamaQstore skali dgn storage bag.mmg berbaloilah bli benda ni. susu mmg heaven punya kuar. saya pnah gune pam jenama *uree* tapi akibatnye bukan susu yg kuar tapi darah.owww!!!! ibu2 diluar sana yang nak wt exclusive breastfeed saya syorkan guna pam jenama medela. kalau ada duit lagi bli medela freestyle. memang bagus...tak rugilah bli benda ni..

Friday, 4 March 2011

Ada Apa Dengan Nama...

Entry kali ni macam tajuk film ada apa dengan cinta..Filem yg popular masa zaman aku matrik dulu..zaman aku start bcinta dgn encik suami sampailah kitorang dh kawin n ada anak ni..tapi bukan pasal filem itu yg aku nak sbut. aku nak cerita tentang nama yg telah dipilih oleh aku n encik suami yg tercinta untuk anak kami. kami dok fikir2 biarlah nama anak kami ringkas n boleh dipanggil dgn nama penuh. Orang skang bagi nama anak sampai tiga contohnya Danial Hakim Arif. maksud nama elok dah..tapi bab panggil nama jadi Danny je. Nama itu satu doa untuk anak. Jadi kami telah sepakat memilih nama seringkas mungkin tapi maksud yg mulia supaya orang2 disekeliling dapat memanggilnya dgn nama penuh umpama mendoakan dia juga..kami telah memilih nama ALI. Sempena nama Saidina Ali Karamallahuwajhah. sunat memberi nama Muhammad, maka saya dan encik suami telah memilih nama Muhammad Ali. Sempena nama junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w dan sepupu baginda Ali bin Abi Talib. Saidina Ali dipelihara oleh Nabi Muhammad sejak kecil, oleh itu antara para sahabat, peribadi yg banyak mencontohi Nabi Muhammad ialah Saidina Ali. Wallahualam. Nabi Muhammad sendiri sangat sayangkan Ali sehingga menyamakan Ali umpama kedudukan Nabi Harun disisi Nabi Musa. Nabi Muhammad sendiri telah mengeratkan lagi ikatan darah antara Ali dan baginda dengan mengahwinkan puterinya Siti Fatimah dengan Ali. Maksud nama Ali itu sendiri membawa maksud yg baik iaitu yg tinggi darjat dan kedudukannya. saya dan suami rasa sangat berbangga memberi nama dua insan yg mulia ini kepada anak kecil kami. tetapi, reaksi orang sekeliling sangatlah mendukacitakan. Mungkin mereka rasa nama tu kuno atau x glamer. Sehingga ada yg berkata begini 'kenapa bagi nama Muhammad Ali,semua orang gelak tau korang bagi nama Muhammad Ali'...Nurse pulak tanya 'Nama anak Puan siapa? Muhammad Ali je'...xpun ada yg bagi cadangan 'Muhammad Ali je ke.Bubuh la Muhammad Ali Firdaus ke Muhammad Ali Imran ke'...Tapi ada juga yg tak kisah contohnya 'Nama anak kau Muhammad Ali? Nama the legend tu' Kami hanya senyum dan kata Muhammad Ali dah cukup. Kalau dh geram sgt encik suami saya jawab gini 'Kenapa?Ali itu nama sepupu Nabi. Nama salah seorang sahabat nabi.' Biarlah orang nak kata apa, kami ibu bapanya..biarlah kami yg menentukan. Hikmah disebalik nama Ali itu, walaupun orang rasa nama itu lucu atau kuno tapi Allah makbulkan niat kami berdua iaitu orang yg suka ataupun tak dengan nama tu..mereka tetap panggil Ali dengan nama penuh...ALI..Jadi, berbanggalah wahai anak dengan nama mu itu, ayah dan mami telah menympurnakan satu tanggungjawab kami iaitu memberi nama yg baik pada anak. Nama mu diambil sempena nama dua hamba Allah yg besar sumbangan dan masyhur dalam menegakkan Islam. Kami akan ajar Ali supaya berbangga dengan namanya. Jadilah anak yg soleh, baik hati, terang hati, beriman, pandai dan suka tolong orang. Amin....

Wednesday, 2 March 2011

BREASTFEEDING

Hari ni cerita pasal breastfeeding..air susu yang keluar dari badan ibu..adalah hak anak..aku pnah terbaca satu entry masa aku search breastpump, tapi x ingat dah nama blog tu, kalau kita tak menyusukan anak sedangkan kita mampu untuk berbuat demikian...maka tunggulah disoal kat akhirat nanti..kerana air susu itu adalah hak anak. misalnyalah aku tak terbaca entry blog tu..aku mmg nak sangat breastfeed anak aku.cuma aku bekerja dan agak sbuk gak. jadi aku nak pump susu untuk anak aku minum masa aku gi keje. kiranya exclusive breastfeed lah.anak aku tinggal dgn mak aku masa keje.aku cuma x dapat support dari mak aku.jangan kata mak aku, ada beberapa orang yang aku kira agak educated di sisi aku, sibuk suh aku bagi susu formula..i dont like formula milk.yela..aku pun faham dia tak didedahkan masa muda dulu dgn benda2 gini.encik suami bagi support, thanks sayang..wat masa ni aku nak bagi mak aku slowly terima niat murni aku untuk bagi susu aku sendiri kat anak sb aku tinggalkan anak aku dengan dia nanti masa aku gi keje.jadi dialah yang kena warm kan susu tu.mungkin agak 'renyah' pada dia tapi susu ibu tetaplah yang trbaik di dunia.krniaan Allah pada ibu dan anak. Alhamdulillah..susu aku memang byk.rzeki anak aku tu...aku suka tgk muka my son masa aku susukan dia.manja je muka.dia pandang tepat muka aku masa aku susukan dia. wat aku makin sayang...wat aku makin bersemangat nak mnyusukan dia dengan susu sendiri.semoga Allah permudahkan semua urusan aku nanti.Amin........... :-)

Tuesday, 1 March 2011

First Time

He...baru nak berjinak-jinak dengan blog.orang lain dah buat,aku baru nak buat.anyway, aku dengan encik suamiku yang tercinta try wat blog tapi aku dulu berjaya wat.hehehe...Hmm..hari ni aku bawak anak aku gi cucuk kat klinik gomen.kesian aku tengok dia menangis...umo baru 2 bulan dah kena cucuk sana sini...tabahkan hati wahai anak..thanks to encik suami yang tercinta yang telah bersusah payah gi mari dari tempat keje untuk ambik kami.harap2 semua suami pun gitulah kan...ok lah..bye..