Perkahwinan Kami

Daisypath Anniversary tickers

Dan Cinta Itu Menemukan Kita

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 30 September 2011

Mood Kegembiraan Melanda

Assalamualaikum...


     Hip hip hoorey....yeaaa...pagi ni abang sampai rumah...lebih kurang dalam 4 pagi nanti abang sampai...seronoknya...seronok sangat...2 minggu dah tak jumpe...rindunya...Rindu sampai tak leh tido...tapi kena tido..sebab kena kumpul tenaga nak jaga Ali..mood kegembiraan melanda...ok papai...

Thursday, 29 September 2011

Kartun Yang DiGemari Sejak Kecil

Assalamualaikum...

    Pada malam yang hening ini...dengan sedikit perasaan sakit tulang...apa kata saya review beberapa kartun yang sangat melekat di hati dan byk sangat memori semasa kanak-kanak...


1. Thundercats
    
    Kartun ni memang best...sangat suke bila ketua geng cat ni kuarkan pedang dan sebut...thunder...thunder...thundercats...hoooooo...nama karakter kartun dalam ni..liono,tigra,panthera,citara,willy cat,wildly cat and snurf..together they fight against the evil force called Mambra...the mummy like evil guy that can transform into body builder shape-like...diorang ada seorang penasihat maya bernama saga...


2. The Smurfs

    Orang2 kecil yang berwarna biru...tak banyak yang aku leh citer sebab masa kecik dulu aku tak faham pun ape yang kartun ni cakap..tapi aku akan setia tunggu depan TV semata-mata nak tengok orang2 biru ni...kiut...





3. Saber Rider and The Star Sheriff

   Owhh...intro kartun ni sangat lah sedap...sila cari kat youtube lagunya...sangat catchy...menangkap di telinga...hero yang terdiri dari 4 orang...





4. Doraemon

    Memang tipulah sape yang tak tengok doraemon...robot kucing yang takde telinga sebab digigit oleh tikus...poketnya boleh mengeluarkan bermacam2 gadget yang ajaib serta serbaguna..kadang2 tak masuk akal but very fantasy and it likes your dream comes true....memang creative sape yang reka crite ni..




5. Naruto

   Memang kipas susah mati lah kat kartun ni...banyak2 kartun...this one is number one of my list...aku suke giler watak naruto yang loser from the first tapi lama2 accepted by his comrades because of his ninja talent...ternyata orang jepun lebih creative reka citer kartun yang menarik hati aku...


    Sebenarnya banyak lagi citer kartun yang sangat layan masa kecil2 dulu contohnya...power rangers, ultraman, flashman, maskman, suria baja hitam, gaban, transformers, voltron, sailormoon, cardcaptor sakura, inuyasha, slamdunk...fuhh...otak kartun gak aku ni...semua gambar credit to encik google...ok papai...

Kisah Mengandung ( Tahukah Anda )

Assalamualaikum...


     Tahukah anda beberapa fakta mengenai mengandung....let's cekidaud...
  • umur 19-21tahun adalah umur yang paling baik untuk mengandung kerana sistem reproduktif anda di kala ini adalah yang paling baik sekali...kurang risiko..
  • 2 tahun adalah waktu yang paling ideal untuk mengandung semula selepas kelahiran yang pertama....
  • masuk umur 30tahun...sistem reproduktif wanita dah kurang baik dan lebih berisiko...
  • umur 35tahun ke atas adalah sangat berisiko untuk kandungan dan juga bayi...masa ni lebih banyak masalah yang terjadi contohnya uri ke bawah, sindrom down, bayi cacat anggota....
     tapi ini semua kehendak Allah...tapi ada benarnya risiko mengandung by the age of 35 and above...my mom bears my younger brother at the age of 43..mmg adik aku ada masalah tulang sikit...kurus, halus...when he was a baby..ones can heard the sound of krukkk krukk when we lift him...bila angkat je dia...mesti ada bunyi krukk krukkk...
     lepas tu..makanlah asid folik, obimin or ape2 shja prescribed by doctor yang baik untuk ibu mengandung...ada orang kata...tak nak ambik vitamin sebab takut baby besar...biarlah besar pun asalkan anak sihat....nak bagi anak kluar tu keje doktor...
     ada beza fizikal baby yang ibunya makan vitamin dan ibu yang tak makan vitamin...baby yang ibunya makan vitamin lebih tough..tak nampak lembik...tapi semua melalui pemerhatian aku lah...can not be considered as medical advise...ok...jgn lupe makan vitamin ye ibuk-ibuk...papai....

Tuesday, 27 September 2011

Tambah Susu Badan

Assalamualaikum...


    Hari tu dah kupas isu pasal milk booster kan...hari ni meh kiter kupas isu tambah susu badan...milk booster mmg membantu...pada aku yg paling berkesan utk diri aku ni adalah pil ASI...sebab hari tu mmg rasa macam dah tak leh menyusukan baby Ali...tapi dengan kehendakNya disamping try pil ASI..alhamdulillah...takde masalah soft breast lagi dah..alhamdulillah...aku bukanlah kaunselor laktasi...tapi aku hanya bercakap berdasarkan apa yang aku lalui...

1. Cari milk booster yang sesuai
     
    mengikut hasil pembacaan...penghasilan susu ni berdasarkan demand...tapi bagi kes aku...milk booster juga banyak membantu...cuma kena test dulu mana yang sesuai dengan badan...ada juga milk booster semulajadi contohnya lobak putih, kurma, sup ketam, jantung pisang...bagi kes aku...jantung pisang adalah milk booster terbaik...anda mungkin ada milk booster yg tersendiri bagi tubuh anda...

2. Kosongkan breast anda selalu
    puncanya aku mengalami low milk supply masa aku jadi pengacara majlis untuk karnival kesihatan...pengacara majlis mana buleh tinggalkan majlis...aku biarkan breast tak diperah selama 6jam..abis basah baju masa tu...sejak hari tu...memang milk supply very low...dan barulah aku sedar kepentingan memerah susu sekerap mungkin....tapi nak wat camne lagi...skang aku bertahan umpama kais pagi makan pagi...jadi kena rajin perah...bila supply makin sikit...makanlah milk booster banyak mana pun jgn haraplah nak dapat let-down reflex mcm dulu ataupun milk supply yang banyak mcm mula2 bersalin...so, jgn skip perah...kalau tak menyesal...

3. Rajin bagi anak menyusu

    inilah cara paling efektif masa mengalami masalah soft breast hari tu...baby's suction is more effective to trigger let-down reflex rather than any best breastpump in the world...kalau anak hisap susu lagi cepat let-down reflex berlaku...lagi banyak let-down reflex...lagi banyak signal dihantar ke otak bahawasanya baby nak lagi banyak susu ni.....jadi rajin2lah bagi anak hisap susu ye..jgnlah asyik bagi ayah baby je hisap susu...

4. tangani stress

   inilah paling susah aku nak wat...as a human being nobody can hide from stress...kalau stress, let-down reflex lambat berlaku dan kdg2 tak berlaku langsung...kadang2 baby nangis sebab susu tak kuar...jadi bila tgk marah...calm down your mind...kalau rasa marah tu...angkatlah baby anda dan ingatlah waktu gembira bersama baby sambil2 pujuk baby anda yang tgh lapar susu...rasa2 dah tenang...susukan semula baby...InsyaAllah...susu akan kuar semula...

5. Kerja rumah (lantaklah situ)

    hmmm...walaupun aku baca blog kaunselor laktasi...based on my reading aku rasa diorang ni ada bibik...so, walau sepenat mana pun diorang ni...diorang takde chores...mcm kite yang tak berkemampuan ada bibik ni...semua kena wat sendiri...kerja tetap kerja..balik rumah belum tentu leh rehat...anak wat sepah rumah...kiter gak kena kemas then nak gi perah susu lagi..kdg2 tak menang tangan...so for me, supaya badan aku tak letih...aku tak wat pun kerja umah...basuh kain ke, lipat kain ke, kemas umah ke, kalau aku ada masa aku wat...penat...tak payah wat..lantaklah situ...rumah aku mmg superb punya semak..tapi benda ni suami kena redha...kalau suami tak redha jgn wat gini yer...

6. Invest untuk breastpump yang bagus
    Medela Swing bagus...tapi lagi bagus kalau ada freestyle..jimat masa dan dapat collect lebih banyak susu...kalau ada rezeki ada anak lagi...aku nak guna freestyle dan let go swing....

      benda2 ni adalah ape yg aku wat supaya milk supply sentiasa maintain...pada ibu2 yg masih banyak susu...rajin2 perah wat stok...jgn jadi mcm aku...menyesal tau...stok sikit ni rasa tak selamat...apa yg aku catat di sini semuanya based on my experience dan tindak balas tubuh terhadap milk booster....tak leh ikut sgt sebab kiter semua mempunyai reaksi tubuh yg berbeza...cuma mungkin hanya boleh dijadikan reference utk tambah susu badan...ok papai... 

Sunday, 25 September 2011

Panggil Bibik Datang Rumah

Assalamualaikum...


     Hari ni aku panggil bibik harian datang bersih umah...hehehehe betapa malasnya aku nak mencuci umah sendiri.hehehe..bila balik umah aku mmg takkan sentuh kerja2 rumah kecuali basuh baju, lipat baju dan uruskan anak. then aku wat kerja opis aku...nak wat kerja umah kdg2 tak sempat dgn anak kecil ni. kalau aku fully housewife InsyaAllah mesti sempat. so hari ni aku panggil bibik....hehe...cume aku rasa bibik yang dulu lagi teliti wat keje daripada yang ini...
     bibik dulu baik...bibik ni hanya upah harian...kalau nak ada bibik sendiri..no no no...aku tak mampulah nak keluarkan 600 sebulan untuk bayar bibik...baik aku gi makan angin daripada bayar bibik...kalau ada mood aku nak panggil bibik...baru aku panggil kat ejen...rm70 sehari...dia wat sume kerja2 hardcore...ok lah...lagipun kat umah...mak aku jaga anak aku...ayah pulak tak berapa sihat...mana sempat mak aku nak buat semua..nak jaga anak aku..nak wat keje rumah..nak urus adik aku gi sekolah..kesian mak...so aku panggil lah bibik tolong bersih umah...
     aku penah minta bibik kat husband aku...aku gurau je sebenarnya...dia kata boleh tapi bia abang yg pilih...hamboi hamboi hamboi...abang nak pilih yer...nak kena belasah ni...anta anak kat taska lagi murah ke atau upah bibik jaga anak...hmmm...kalau anak ramai mungkin lagi jimat ada bibik kot...kalau ada 5 anak...takkan 5 orang nak anta taska asuhan....kalau sorang anak 200...kalau lima orang anak bukan ke dah jadi 1000...botak kepala tau...hehehe...ok papai...

Saturday, 24 September 2011

Set Bersalin Yang Bagus

Assalamualaikum..

   Pada ibu2 atau bakal ibu di luar sana...disamping mencari barang baby...korang mesti tercari2 juga set bersalin atau jamu yg sesuai pas korang bersalin nantikan...jgn terpedaya ye...korang mesti teruja sebab nak kuruskan badan dan mengetatkan ehemmm selepas bersalinkan...aku beli set leesa formula...yg aku makan pil haruan je untuk sembuhkan luka...segala mcm pil perawan dan krim2 utk disapu...aku tak pakai lgsung...wat rugi duit bli mahal2 dekat 300 ringgit...korang punye ehemmm tu...kalau korang breastfeeding baby...tak payah susah payah nak cari herba..sebab hormon yg dirembeskan semasa kite susukan anak dh cukup utk ketatkan semula ehemmmm...tak caya..tanyalah suami anda....cuma carilah herbs yang dapat sembuhkan luka dgn kadar segera...
    untuk kempiskan perut pun jgnlah risau...masa pantang tu..korang pantanglah betul2...betul kata org2 tua jgn minum air byk...kalo tak badan korang mmg cepat kembang...kalo korang pantang sehabis baik...hasilnya pun...korang akan lebih cun dari zaman anak dara...aku kesal satu perkara...aku minum byk air...mmg pas pantang kite rasa nak bedal mcm2 tapi pas pantang tu take it easy...jgn jadi mcm aku...perut buncit yer...malu dgn suami...orang kata 3-4 bulan dah leh minum ais...aku 8 bulan baru minum ais...tu pun sakit urat...
   jadi tak payahlah teruja sgt nak beli set atau jamu bersalin...nanti korang akan rugi duit jer...beli ape yg benar2 perlu sahaja...korang jadi zombie malam2 berjaga nak layan baby pun dh byk kalori yg terbakar...sekali sesi penyusuan sahaja cukup utk membakar 5000-600 kalori...kalo baby menyusu 12 kali sehari...hamik..rasakan kezombian dan kekurusan yg akan terjadi....but beware...seterusnya kalo korang tak jaga makan jadi mcm aku gak...makan dgn bijak ye...ok papai....

Pil ASI.... Fenugreek....Shaklee Breastfeeding Set

Assalamualaikum...


   Malam ini mari kite review beberapa produk yang dikategorikan sebagai milk booster....

1. Pil ASI

   Pil ni mula2 makan rasa mcm takde perubahan...rasa nak give up je...aku tabahkan hati try jugak..aku amik 3 biji sehari walaupun dia kata amik 5 biji sehari..tapi tetibe...susu aku jadi banyak bila aku teruskan makan dalam seminggu...dah tak de masalah soft breast atau breast terasa kosong takde susu...recommended for nursing mother...kalau makan pil ni pun takde bau badan...cuma panas sikitlah...korang agak2lah makan...sesuai dgn dos yg diperlukan badan...

2. Fenugreek

    Yang ni pun bagus....dah 4 bulan aku tak rasa let-down reflex...tapi bila aku makan pil ni...suddenly ada let-down reflex..mmg wat aku bahagia...dulu masa let-down reflex ni jadi sendiri..aku dgn bodohnya merungut sb susu basahkan baju...tapi bila let-down reflex ni dh tak berlaku...serius aku rindu this kind of feeling...moralnya...lain kali kena bersyukur dgn pemberian Allah...cuma...kalo korang makan pil ni...badan korang bau herba...peluh bau herba...pakai minyak wangi byk2 sikit supaya suami tak komplen yer...setiap individu ada dos tersendiri utk menampakkan keberkesanannya..aku tiga biji pun jadi dah...ada org 7 biji baru jadi..

3. Shaklee Breastfeeding Set

     Yang ni pada diri aku tak berapa berkesan cuma susu mmg jadi pekat bila makan set ni...yang tak berapa bestnya...kalo makan set ni kena minum air byk.aku agak menyesal kerana perut aku jadi buncit sebab minum byk air dan susu tak bertambah cuma jadi pekat...sampai skan perut aku tak mo kempis balik mcm mula2 pas pantang ari tu...bukan senang nak dapatkan perut yg kempis...kalo tak minum air byk leh jadi pening...

   Walau bagaimanapun review untuk ketiga-tiga produk tak leh digunapakai sebab penerimaan tubuh kite terhadap produk2 ini adalah berbeza...aku cakap based on experience consuming these three product...tubuh aku dah tentu tak sama mcm korang kan...try sendiri rasalah sendiri kesannya terhadap diri korang ek...lagi satu...kena percaya rezeki itu pemberian Allah..makanlah berpuluh2 pil tu..kalau Allah tak menghendaki sesuatu maka tiadalah jua daya kite sebagai hmbaNya...ok papai...

Jika Lelaki Jatuh Cinta

Assalamualaikum...


     Sape nak tau mcm mane perangai lelaki yg benar2 jatuh cinta....let's cekidaud...

  • Dia akan berusaha mengambil hati anda..dari seorang yg pendiam, berubah menjadi seorang yg talkative..
  • Tetibe je dia jadi seorang yg mengongkong...konon risaukan keselamatan...tapi sebenarnya dia cemburu dan takut kehilangan anda dari hidupnya...so dia akan suruh anda lapor aktiviti anda supaya hati dia rasa lega...takde org yg cuba kacau my girl...
  • Kadang2 jadi sensitif sebab dia pun nak perhatian...dia mahu anda bagi tumpuan pada dia lebih dari org lain...mcm budak2 pun ada....
  • Dia sentiasa mementingkan anda lebih dari dirinya sendiri...sanggup tolong anda wat keje...dan jadi murung bila anda berjauhan darinya...
  • dia tak layan pompuan lain melainkan hanya bab kerja...dia lebih rela tunggu anda dgn sabar or meluangkan masa dgn anda...
  • dia puji anda di depan rakan2nya..bangga bersama anda walau mcm mane rupe fizikal anda..gemok or kurus..i dont care..i want the world to know that you're my girl..
     tapi benda2 ni terlalu subjektif...some people have their own way to express their feeling towards their loved one...kdg2 ada lelaki yg tunjukkan kasih sayangnya dgn cara dia bertanggungjawab terhadap kite walaupun dia tak cakap i love you...ada lelaki yg i love you nya over2...tapi tetibe kat belakang pasang pompuan lain...kalau nak curang...tak payah nanti dok jauh...yg dok serumah pun ada masa lagi nak curang...semuanya berbalik kepada niat dalam hati...so..be wise...kenapa kite nak cari orang lain sedangkan kite dah selesa dgn pasangan kiter skang...kalau kiter fikir nak curang...cube fikir kebaikan isteri/suami kiter selama ni...jgn fikir buruk je..dan yang paling penting adalah nasib anak2...adakah anda mahu disisihkan anak2 bila dah tua nanti?...nak ke kiter bergelap dalam kubur tanpa doa daripada anak2?...bila kite mula berumahtangga...set kan dalam minda yg aku mahu membina satu dinasti keluarga yang bahagia...dan bila tua nanti aku hidup bahagia bersama anak, menantu dan cucu2...bukannya bina keluarga yang bersepah2 tak terurus dan berantakan selalu...kan.....ok papai...

Wednesday, 21 September 2011

Kereta Di Langgar Lari

Assalamualaikum....

    Kereta oh kereta....kereta yang di gelar BABY oleh ku. aku sayang sangat dgn kereta aku walaupun encik suami kata kereta aku buruk...kereta bukan tujuan untuk berlagak pada aku...kereta adalah satu keperluan pada aku...aku perlukan kereta untuk gi kerja..gi meeting...gi kursus...bawa anak gi klinik...bawa mak ayah gi klinik...gi kedai...balik kampung...balik umah Pahang...owhhh kereta kesayanganku...kereta itu bukan lagi jadi satu kehendak tapi satu keperluan yang penting di saat kecemasan...
     kereta aku punya skirt dah pecah skit sebab aku amik corner tak lepas...sikit je pecah tapi leh nangis tau...baru2 ni orang langgar lari...nasib baik tergores cat je...kalau remuk mau aku amuk...ni kes parking kat pasaraya...mungkin ada orang silap undur masa nak kuar parking...tu yg tergores cat tu...jahat punya olang...ok..papai...

Hari Ini Hari Kekasih

Assalamualaikum...

     Hari ini hari kekasih buat kami suami isteri...9 TAHUN yang dulu pada tarikh yang sama merupakan hari di mana encik suami tanya pada saya...sudi tak awak jadi kekasih saya....and i say yes...because i love him so much...sb saya mmg dah jatuh cinta pada dia...dia je yang lambat sangat nak cakap i love you tau....huhhhhhh........merajuk....9 TAHUN sangatlah lama...setengah orang 2 tahun dah boring dah muak tgk muke...tapi abang tetaplah tgk muke ayang yg selekeh ni...kalau kite kawin muda mesti sekurang2nya kite dah ada 3 anak...tapi nak kawin awal pun ekonomi kite masing2 tak kukuh...masing2 tgh blaja....percintaan mana yg tak dilanda cobaan...begitu jugak dgn kite kan sayang...ayang pun byk wat kesalahan pada abang...ayang minta maaf...abang sememangnya lelaki yang terbaik dalam dunia ni....ayang minta maaf kalau selama ni ayang buta tak nampak kasih sayang abang...tapi deep inside my heart i really loves you...abang suami yang baik hati, penyayang dan penyabar...
    hopefully...kite dapat jaga ikatan ini sampai mati...semoga Allah merahmati perkahwinan kita...nanti kite sama2 cube dapatkan 3-4 orang anak yer...hehehehe...penat ayang teran anak tau...sampai kembang semangkuk badan..... =D hehehehehe...if you read this sayang....i just to say SELAMAT HARI KEKASIH buat cinta hatiku...mmmmmmuah.....


 

Belalang Tempur

    Belalang Tempur ( Image credit to google)

Assalamualaikum...


     Inilah Encik Belalang Tempur dalam cerita Suria Baja Hitam...hehehe...acah je...ni motor yang digunakan untuk motor cross...aku panggil motor scrambler...motor ni mmg tinggi dan kalau naik mmg rasa mcm naik belalang yang laju...ciuuuuuuuuu.....bunyi motor ni pun....fuhhh...syahdu jiwa mendengar...sedap wei bunyinya...absober motor ni pun best..rasa toing toing toing gitu......dulu ayah ada sebuah motor scrambler...kira merasa la aku naik motor ni....skang harga motor ni mahal...ayah jual motor ni sebab masa tu mak nak bersalin kan adik aku...masa tu mmg takde duit sgt2...jadi ayah jual motor ni dgn harga 2ribu ringgit...serius korang takkan dapat motor ni dgn harga gitu...
    masa zaman kegemilangan motor ni dalam keluarga kami...telah byk jasa yang disumbangkan...masa tu kami dok kat KL...tempat berkelah yang paling dekat masa tu ialah di Bukit Belacan...jadi...kami naik motor ni empat orang gi berkelah...dok depan skali abang...pastu ayah...pastu aku...pastu mak...aku terjepit antara mak dan ayah...kalo korang naik motor ni mmg best...lagi best dari harley davidson...naik motor Harley rasa mcm org kaya...naik motor ni rasa muda jiwa remaja...dalam citer Gila2 Remaja lakonan Faizal hussein dan Rosyam Nor...yang ada lagu 'Ku Jejak' (bukan tajuk sebenar..yang aku tau starting lagu tu ada perkataan ku jejak)....motor nilah yang geng Faizal Hussein naik kan untuk bergaduh dgn geng Gagak Hitam yang diketuai penjahat bernama Farouk...juga utk mengorat seorang awek bernama Suzi...
    sejak motor ni dijual...kamintelah pun berpindah ke Ipoh...tapi ayah masih bekerja di KL...jadi setiap hujung minggu ayah naik keretapi utk menjenguk kami...rasa patah kaki gak bila motor ni takde...nak ke mane2 naik bas...tau jelah public transport di Malaysia mcm ne kan...ntah apelah nasib motor ni...oklah...papai...


Tuesday, 20 September 2011

Sekolah Rendah ( SK Aminuddin Baki Slim River a.k.a SKAB )

Assalamualaikum...

    SKAB merupakan sekolah rendah yang banyak kenangan padaku...aku masuk sekolah ni masa hujung darjah 2... sebelum tu aku bersekolah di SK Tasek, Ipoh...SKAB merupakan sebuah sekolah yang kecil pada ketika itu. Setiap darjah hanya ada dua kelas sahaja...aku masih ingat nama kawan2 aku di situ...contohnya nurdiyana sulaiman...norhana jaffar..teh nur akmal kusni...noor shuhada zahari...nadisah mukhtar....noorashikin mohd yusoff...nurdiyana murad...noor hidayu latiff....ni antara kwn2 yg aku ingat...ntah kat mane diorang skang...yang aku tau shikin jadi cikgu sebab adik dia nabilah sama tempat kerja dgn aku...cikgu gak....ada sebuah sekolah lagi kat situ....nama sekolah tu SRK Slim River...murid2 SKAB slalu gaduh mulut dgn murid2 SRK...aku tak tau nape...mungkin perangai budak2 kot...tapi bila naik sekolah menengah....aku lebih kamceng dgn budak2 SRK...noorizdayantie samar..nur syahirah akmal...laili afzan...diorang mmg kwn2 yang best giler lah...tak plastik.....aku still keep in touch dgn yantie dan laili...ada lagi sorang kawan aku...siti haidatul akma...rasanya dia ni bukan dari SKAB atau SRK...dia ni pun best giler...very talkative...kalau dia bercakap...korang mmg tak tau nak celah kat mane unless dia tarik nafas sb penat bercakap baru korang ada chance bercakap....
     walau di mana saja korang semua berada skang...semoga korang terus sukses dan bahagia.....

Finally...They Update Their Blog...Yantie and Laili

Assalamualaikum....


    Huh...malas betul budak dua orang ni update blog...aku rasa nak sekeh je...hahahaha...padahal aku lagi pendek dari diorang...ntah2 aku yg kena sekeh kot...finally they update their blog....bagus....

Monday, 19 September 2011

Menimba Telaga

Assalamualaikum...

     Pernah korang tgk org menimba telaga untuk menangkap ikan...semasa aku kecil..rasanya belom sekolah lagi...aku penah tgk orang menimba telaga berhampiran sawah untuk menangkap ikan. cuma caranya lebih moden iaitu dgn menggunakan mesin untuk mengeluarkan air telaga...sebelum air dikeluarkan...laluan air yg masuk ke telaga tersebut disekat terlebih dahulu...dulu2...orang guna timba untuk mengeluarkan air telaga dan kerja ini dimulakan seawal pagi buta sebab guna timba mmglah lamakan...sama gak guna mesin pun...diorang start awal pagi...kampung moyang terletak di Parit Buntar, Perak...disekeliling rumah moyang terdapat telaga air...di belakang rumah pula terdapat sawah padi...
    semasa org dok sibuk menimba...aku dan abang main di air yang keluar melalui mesin menimba tersebut...he..memang seronok...habis basah baju kami...lebih kurang tengahari air telaga pun kering...masa tu leh nampak mcm2 jenis ikan yang ada...ikan sepat, puyu, haruan....ada ikan keli yang sangat besar dan dah terlalu tua sampai berkudis2 badan...mcm otai pulak rupanya...pakcik yang menimba telaga tersebut memberikan ikan kepada moyang dan sedikit duit sebagai bayaran hasil ikan...telaga tersebut tak lah kering sampai bila2...bila dibuka semula sekatan air tadi...air akan masuk semula dan memenuhkan telaga tersebut...ikan2 yang diberikan tadi...moyang letakkan dalam kolah....best jugak kehidupan kampung...for information..jarang sekali di rumah moyang kami dapat makan ikan laut...biasanya moyang akan memancing sendiri ikan2 utk dimakan...dulu2..telaga tepi umah moyang mmg byk ikan..letak je umpan tak samapai seminit mesti ikan puyu atau sepat datang makan umpan...best...kalau nak cepat dapat ikan letak bubu...pernah sekali aku dan abang main bubu tepi telaga...aku dan abang letak bubu tak sampai lima minit...bila diangkat...lebih kurang 12 ekor ikan sepat dapat kami tangkap...namun aktiviti tersebut dihentikan bila ada seekor ular tedung selar yang besar melintas di hadapan kami...biasalah...sawah padi mmg byk ular...terus kami campak bubu dan menyorok bawah selimut...masa tu mak, ayah dan moyang takde di rumah...gi kenduri...ok papai...

Homoseksual Berleluasa

Assalamualaikum...


    Kalau korang semua perasan...skang ni kes lesbian, gay, pengkid dan seangkatan dgnnya semakin berleluasa...hmm...baru2 ni aku baca kat sebuah blog gosip mengenai seorang pelakon kanak2 yg kini telah pun remaja....blog gosip tersebut memaparkan gambar pelakon tersebut dgn seorang rakannya yg berpakaian mcm lelaki dan gayanya pun mcm lelaki...mmg mcm pasangan kekasih betullah..pleaselah...mencintai seorang lelaki itu sangat bahagia...apatah lagi bercinta dgn suami...rasa damai dalam hati...
    kite sesama pompuan..benda yang sama..aiseyman...gelilah...dan skang ni pun mcm2 kes yg kuar yg melibatkan pondan...hmmm...aku tau mereka tak minta dilahirkan begini...cuma...dalam kes pondan ni...di manakah silapnya...masyarakat atau individu itu sendiri...dulu aku ada seorang murid yg 'lembut' tapi bukan pondan..ada beberapa murid lelaki yg kononnya macho ni dok ejek budak ni pondan...sotong..etc...aku rasa dari kecik diorg ni menerima tekanan...mmg ada lelaki...dia lembut...tapi bukan pondan..mungkin adik beradik semua pompuan...jadi ada yg membesar jadi minat dgn kerja2 dapur..mengemas...tak kurang juga ada yg membebel...
     kalau pompuan yg berpakaian seperti lelaki ni mungkin dia penah ada sejarah buruk dalam hidup yg melibatkan lelaki...contohnya...dikecewakan...so tak nak bercinta dgn lelaki...tapi pleaselah...still geli tau...geli lah peluk2 dgn pompuan pastu terkena boobs...yakkssss.....euwwwww....muntah...tolong...ambulans.....
     tapikan....kes homoseksual ni...berlaku masa zaman Nabi Luth lagi di mana yang lelaki minat lelaki dan yang pompuan ada gak minat yang pompuan...Kaum Sadum kalau tak silap...kalau mereka yang terjebak dgn homoseksual ni...hukumannya kena dipisahkan...diasingkan sehingga kedua-duanya insaf dan tak mengulangi kelakuan tersebut lagi...ok..papai..

Ali Menjulur Dengan Laju

Assalamualaikum..

     Korang tau tak baby menjulur mcm mane...well...my baby dah pandai tarik badan dia dgn tgn...org perak panggil menjulur...ada yg panggil mengengsot...
Skang Ali dah menjulur dgn laju...aku sangat gembira tgk progress dia membesar.
    Masa last day aku  jaga peksa...Ali kena tinggal lama sampai petang..tak penah lagi dia kena tinggal lama gitu...masa aku balik petang tu...dia tunggu aku...sampai dia tak nak tido...aku balik punyalah dia gembira...siap menjerit lagi...pastu dia menjulur laju ke arah aku...aku dukung dia...dia wat muka bangga kena dukung dgn aku...he...gembiranya bila balik keje...ada org yg menanti dan gembira dgn kepulangan kite...
     Skang Ali lebih suka explore segala benda yang dia nampak kat atas lantai...even seekor semut...halus je jejari kecil itu membelek semut...semoga Ali membesar menjadi anak yg pandai dan sihat...mommy loves you Ali....

Thursday, 15 September 2011

Pemandangan Yang Cantik

Assalamualaikum...

    Alhamdulillah akhirnya berakhir juga tugas sebagai pengawas peperiksaan...SK Cator Avenue yang sangat cantik scenery kalau dilihat dari tingkat empat...not because of the building...but the trees outside the school that reach the building...pokok2 besar yg dah melangkau lebih dari tingkat empat..
   Apa yang cantik?...hmm...di pokok2 itu terdapat beberapa makhluk Allah yang mencari makan dan berlindung...aku nampak banyak tupai berlari2 riang di dahan2 pokok..ada yang tgh tidur...sangat comel...daun2 pokok yg kecil2 wlupun pokoknya besar..bunga pokok tu warna pink...banyak sangat bunganya...rupanya mcm bunga lili tapi warna pink...pada bunga2 tu ada lebah2 kecil dok urung bunga...mungkin kutip madu..burung plak toksah citerlah...sibuk gak nak interframe bertenggek di dahan....
     di celah2 pintu kelas...aku nampak ada sarang lebah kecil..sarangnya adalah sekecil seketul batu seremban..lebah2 tu plak...lebih kurang 0.5cm sahaja...spesies kecil...tapi kiut..dan tak kacau orang..bila perhati dekat2...boleh nampak debunga yang melekat pada kaki lebah...
   kalaulah aku jadi budak2 yg amik peksa...dgn pemandangan yg sebegitu...damainya hati nak amik peksa...so heaven...ok..papai..

Wednesday, 14 September 2011

Kesibukan Melanda

Assalamualaikum...

     Lama gak tak update blog...sibuk jadi pengawas peperiksaan...pastu sakit perut gastrik...owwhh...kenapalah pilih aku jadi pengawas peksa...kesian anak aku...dahlah ayahnya dok jauh..nanti kurang rasa kasih sayang ibu plak...alasan suh aku gi...cikgu yong takde suami nak urus kat umah...suami dok jauh...kalau balik pun bukan ada sape....bila ada suami kat umah...ala cikgu yong cikgu pemulihan je...tak banyak keje...alasan helah bela diri sebab tak nak diri sendiri yang terkena...hello...korang takde anak2 ke?bila time anak bini dia sakit or nak amik anak kat sekolah...dia suh aku tolong jaga kelas dia...boleh plak...bukan guru pemulihan tak leh kena ganti guru ke?...hal2 gitu korang pandang remeh..korang wat lah kat aku gini...Allah kalau nak balas...tak nanti pada diri kita...mungkin pada anak2 kita...Ya Allah Kau tunjukkankanlah balasanMu...aku bukan ape...yg aku geram tu..alasan helah bela diri yang dorang bagi tu...aku tak tau kenapa Mr X ni takut sangat nak suruh cikgu lelaki...kecut ke?....dalam takwim telah tertera nama cikgu setiausaha program protim..aku gak kena wat...takpe...dia bagi kali ni aku KIV...last minit baru wat...nanti PPD kejar dia...bukan aku...kasi ajar sikit...emosi sungguh aku...
    berbalik soal anak...when it comes to your children..pleaselah drop your work to other place...anda patut mendahulukan anak anda berbanding kerja..they are your flesh and blood...jgnlah sesekali miss peristiwa anak membesar sebab semua benda ni takkan berulang...bila anak2 tgh membesar...diorg mmg akan byk bertanya dan bercerita..biasalah...budak...but..momen ini takkan berulang dah dan akan dirindui oleh kita para ibu bapa...bila dia dah besar...dia tak bercerita dah...dia akan ada family sendiri untuk diuruskan...
    ini kisah benar...ada seorabg guru besar pompuan (Mrs K) yg sangat mementingkan kerja...kalau cikgu2 nak bawa anak gi klinik pun dia berat nak bagi...tiba2 satu hari dia eksiden bersama anaknya...eksiden kecil je tak remuk pun keta...but unfortunately...kepala anak dia terhentak kat dashboard...anak dia nampak mcm ok..tapi esoknya anak dia demam...then malam makin teruk...lusa...anak dia meninggal dunia sebab pengumpulan air dalam kepala....sejak dari hari itu barulah dia sedar kepentingan anak dan family...lepas dari peristiwa tu...kalau ada je cikgu nak bawa anak ke hospital or sakit whatsoever...dia bagi cikgu tu pegi dan dia sendiri akan ganti kelas cikgu tersebut...manusia kalau tak kena tak rasa...dah kena baru taukan itulah feelingnya...
    ada seorang cikgu pompuan ni...her husband seorang pegawai...then ada satu waktu tu...cikgu pompuan ni sakit lama berbulan2...then barulah encik pegawai ni sedar bahawa betapa susahnya kalau isteri dia sakit...semua benda kena wat dan urus sendiri...selama ni...bila org bawah dia bagi alasan isteri atau anak sakit...dia wat tak reti...bila dah kena sendiri baru dia tau kesusahan org bawahnya...sejak dari tu..dia jadi seorang ketua yg lebih toleransi...ini semua kisah benar...bukan aku saja2 reka..walaupun simple tapi sgt penting untuk renungan anda yg bergelar ketua...kite ni manusia tak lepas dari ujian dan dugaan...apa yg aku lalui ni pun ujian gak...cuma Allah, suami dan family je yg faham kot...kalau boleh aku tak nak anak aku rasa ape yg aku rasa...masa darjah 1 lagi...aku dan abang aku kena jaga adik aku yg masih baby sebab mak kena kuar gi keje...nak upah pengasuh tak mampu...abang aku sekolah sesi pagi...aku sesi petang...so..bila abang aku balik sekolah...tukar shift jaga adik...aku plak gi sekolah...darjah 4 gi cuci pinggan kat kedai makan sebab takde duit nak beli kasut sekolah...bila dikenang mmg rasa pilunya situasi dulu...tapi aku budakkan masa tu...
   so..whatever happen...family first ye...pnah ada skali tu aku minta balik sebab anak aku ada masalah kat umah...Mr X wat muke bodoh je...semoga Allah saja yg dapat membalasnya....sekian...

Tuesday, 6 September 2011

Jantung Pisang dan Kurma

Assalamualaikum...

     tengahari tadi kat kantin sekolah for the first time in my life I ate banana's heart a.k.a jantung pisang...rasanya...wow..memang sedap...aku saja nak try makan sebab aku baca jantung pisang juga adalah salah satu makanan yg dikatakan can increase breast milk supply...
    Hasilnya...mmg susu perahan meningkat dari biasa...untuk pengetahuan semua...sejak bulan pose hari tu...milk supply aku semakin berkurang even aku tak skip langsung waktu memerah...tapi aku pujuk hati sendiri mungkin disebabkan bulan pose...tapi still me and my baby got to survive ramadhan with low milk supply..alhamdulillah...bila ptg je aku rasa susu makin sikit...aku perah dapat 4oz je...tapi tadi aku perah dapat 8oz...good news...walaupun tak semeriah ibu2 lain tapi alhamdulillah...
   perahan aku umpama kais pagi makan pagi je skang...tak taulah dapat ke tak susukan ali sampai 2 tahun ikut sunnah...harap2 dapatlah...sayang rasa nak berenti susukan ali...kes yang jadi kais pagi makan pagi ni sejak aku jadi MC utk karnival kesihatan..tak perah selama 6 jam...breast engorge...then milk supply tetibe jadi sikit...ada org yg terlupa tutup freezer...habis 20 pek susu aku rosak begitu sahaja...hari tu jugak aku terpaksa amik cuti sebab anak aku takde susu so aku kena direct feed sambil2 memerah...dan sejak hari tu...milk supply aku hanya kais pagi makan pagi..harap2lah dpat diteruskan lagi dan dapat semula zaman kegemilangan susu itu...owhhhh...betapa aku rindu zaman susu tgh byk dan boleh perah dgn gembiranya...
   mungkin jugak aku stress dgn urusan harian..semua hal anak aku tangani sorang2...rasa penat badan...masa time aku cuti...mmg byk susu...otak tenang...husband ada...
    kurma juga serasi dgn badan aku utk tambah susu...mmg aku makan kurma....susu bertambah..melalui pembacaan aku..kurma ni leh increase hormon oksitosin yg berguna utk perembesan susu...mungkin tak banyak...tapi adalah daripada takde langsung...
    makan halba leh increase susu...betul mmg jadik..tapi badan panas dan berpeluh...sama gak dgn baby...baby anda akn jadi berpeluh2...kesian dia...dahla malaysia ni panas...makan halba masa musim tengkujuh jela...
    oklah...papai..........................

Monday, 5 September 2011

Support For Breastfeeding Mother (mesti baca / ada ke orang nak baca)

 Assalamualaikum...

     Hmm...semalam aku blogwalking..terjumpe satu artikel pasal etika mengiklankan susu formula di media (blog mom's choice). rupa2nya banyak cara yang dilakukan oleh syarikat pengeluar susu di Malaysia ni yg mengiklankan produk mereka tetapi tidak mengikut akta yg betul...sekaligus mengabaikan benefits penyusuan susu ibu...ya, penyusuan susu ibu sangat baik untuk bayi malah ibu sendiri...kandungan susu ibu sampai skang ni takde saintis yang boleh tiru untuk letak dalam susu formula...subhanallah...besarkan kuasa Allah...
    Tetapi kite ni telah disetkan dalam kepala bahawa bagi susu formula tu takpe dan bagus..sebab iklan pun hebat tak ingatkan....then org2 tua pun dok suruh...ajar susu botol nanti senang nak gi keje...tapi penah tak anda terfikir kesan atau akibat pada perut anak anda yang telah disumbatkan dengan susu yg sebenarnya x patut diproses oleh perutnya di awal kelahiran...kesian ooooo....seolah-olah mcm kite paksa perut anak kiter bekerja lebih....jgn disalahkan nasi lemak yg menyebabkan anak kiter obes...korang pun tau kan kecoh dalam paper kononnya nasi lemak wat budak2 skang obes...sebenarnya pemakanan semasa bayi lagi menentukan anak kiter bakal obes atau tidak di masa depan..anak kakak ipar aku...umur 2 tahun dah dapat obes...sebab suka minum susu formula...mak mentua aku dok suruh kakak ipar aku ajar susu botol..senang nak asuh...akibatnya budak tu obes...aku malas lah nak kata nanti jadi gaduh plak..tapi aku kesian kat anak saudara aku...
    Then, aku rasakan persekitaran pekerjaan tak support breastfeeding mother...nak perah susu nanti bos marah...kata kiter mengelat wat keje...kdg2 masa mmg padat dgn kerja...berbeza dgn ibu yg bekerja sendiri atau dia bos di tempat kerja...ruang utk perah susu pun tak de...tapi aku rasa skang jumlah ibu2 yg bagi anak susu perahan sendiri semakin meningkat..walaupun jumlahnya di Malaysia tak banyak mcm negara2 lain...tapi aku rasa jumlahnya meningkat...sebab bila aku blogwalking aku baca ada ibu mula2 dia sorang2 je perah susu kat pjbt...then, kwn dia ikut....pas tu satu pjbt ikut dia perah susu gak...sampai aku baca blog tu pun rasa seronok sebab rasa mcm satu support group of breastfeeding mother...bos pun tak leh nak kata ape sebab kalau employee memberontak nanti sape nak wat keje...aku rasa kerajaan pun patut wat gitu pada penjawat awam lain sebab ramai penjawat awam adalah wanita...bayangkan berapa ramai bayi yg tak dapat hak menyusu mereka oleh sebab kite pandang ringan perkara2 ni...kajian juga menunjukkan bayi yg menyusu ibunya lebih bijak..jadi kalau nak generasi anak malaysia yg lebih bijak...daripada skang ni kiter kena bentuk dah...perkara paling basic ialah penyusuan susu ibu...disamping dapat nutrien yg paling baik untuk bayi...bayi juga mendapat perhatian dan kasih sayang dari kecil lagi...didikan rohani jgn diabaikan..korang pun tau skang ni masalah belia semakin berleluasa..bila something happen..biasanya media akan put all the blame on the teachers...tapi hakikat sosial anak murid skang sangat teruk...mencarut kat cikgu...kurang ajar dgn cikgu...mcm perkara biasa je pada diorang...
     opss....dah terkeluar tajuk...sebenarnya...telah digariskan beberapa opsyen yang disyorkan sejak zaman nabi lagi utk menyusukan anak...pertama-ibu sendiri susukan anak...kedua-ibu oerah susu bagi anak..ketiga-ibu susuan...keempat-barulah susu formula...tgk tu...susu formula jatuh ke pilihan keempat...masyarakat skang letak susu formula tu sebagai pilihan pertama...Nabi Muhammad sendiri ada ibu susuan iaitu halimatun dari suku saad...dan zaman nabi dulu...dah habis tiga opsyen pertama..org arab akan bagi anak susu kambing sebab susu kambing lebih mudah cerna daripada susu lembu...but still diorang tetap akan bagi susu ibu kerana susu ibu memang bagus untuk bayi....orang zaman nabi berebut nak bagi susu ibu...orang zaman skang berebut nak bagi susu lembu...kesian bayi2 skang...
     kajian juga telah menunjukkan bahawa bayi yang minum susu ibu kurang alahan terhadap makanan yang diperkenalkan bila kite nak ajar dia makanan pejal nanti...sebab dia dah rasa pelbagai jenis makanan melalui susu ibunya...memang betul sebab anak aku tak alah langsung dengan makanan sejak aku perkenalkan dia dengan makanan pejal. mcm2 dia makan..roti jagung..biskut raya..coklat..nasi...ayam..daging...bilis..semua dia kemam dalam mulut...aku rasa sangat bersyukur sebab dipermudahkan untuk menyusukan anak aku...walaupun waktu kerja padat tapi kadang2 aku curi2 gak masa perah susu..kalau aku leh ngajar anak orang...pasala ape aku tak leh perah susu bagi anak aku minumkan...alhamdulillah...sungguh emosi entry kali ni... =) ok papai...
    

Sunday, 4 September 2011

Lauk Sardin

Assalamualaikum...

     Ada orang suka makan ikan sadin...ada orang tak suka sebab ada yang kata bau lauk sadin kuat sangat...nanti melekat kat tgn...aku tergolong dalam kategori suka makan lauk sadin..simple dish yet very delicious...dulu mak suka masak lauk sadin..itu je yang paling murah masa tu, banyak dalam satu tin...kalau ikan fresh lagi mahalkan...
     Aku suka gak kalau mak wat sandwich sadin...mmg sedap yg tak leh tahan lah...pas tu kdg2 mak gune ikan sadin tu utk wat masak lemak cili api...fuhh...mak masak mmg sedap...ada dua brand je yg sedap pada aku iaitu ayam brand dan king cup...
     dulu masa aku dok U...ada sorang member ni tegur kenapa aku slalu amik lauk sadin...dia kata dia tak suka...dia tak leh makan ikan yg tak segar...he...mungkin family dia tersangat mampu bli ikan segar...walaupun masa tu aku mampu bli lauk lain yg lebih sedap....tapi aku dari kecik asyik makan lauk tu...jadi mmg dah kena sangat dgn tekak aku...membe aku kata dia tak leh makan lauk sadin...tapi aku tgk dia bedal sandwich sadin bukan main lagi...busuk punya olang...
     skang sadin 1 tin kalau tak silap 5rgt lebih kot...overkan...mcm la wat sadin kena pakai petrol atau gula...tak silap aku 2 benda ni je harga naik...tak kena-mengena pun dgn sadin...ok lah..papai...

Lelaki-lelaki Yang Kucintai

Assalamualaikum...

video

sungguh klasik video ini...video ni diambil kat banjaran titiwangsa kat area lebuhraya timur barat...on the way to kota bharu for hari raya...video ni bukan di edit utk kelihatan gitu ek...ni masalah kamera dah nyawa2 ikan setelah hampir 5 tahun guna...SD card pun besar....skang SD card kecik je...SD card aku besar...
bila tgk video mereka berdua ni...rasa nostalgia sungguh...nilah lelaki-lelaki yang aku cintai sepenuh hati...bapaknya kalau aku pandang...jatuh cinta berkali-kali....always...anak pulak...aku sanggup korbankan nyawa demi dia....so dont messed up with these guys...diorang kesayangan aku...buah hati pengubat rindu... =)

Bertiga Sangat Baik...

Assalamualaikum..


raya kali ni lebih bermakna sebab kami sambut dgn our little prince ali....heheh...walaupun tak dapat raya dgn family sendiri...dapat raya dgn ali lagi best...tahun ni tema maroon...oleh sebab aku queen...jadi aku pakai warna merah makngah....nampak tak ali tgh gigit duit raya yg dia dpt...sume benda masuk dalam mulut...tahun lepas masa raya...aku mengandung dalam 5-6bulan gitulah...tahun ni kami bertiga...bertiga sangat baik....ok papai =)